Ελλάδα

Άρση μέτρων Ελλάδα: Ανοίγει ο τουρισμός, τα γυμναστήρια, τα μουσεία – Αναλυτικά οι κανόνες λειτουργίας

Άρση μέτρων Ελλάδα: Ανοίγει ο τουρισμός, τα γυμναστήρια, τα μουσεία – Αναλυτικά οι κανόνες λειτουργίας
Άρση μέτρων Ελλάδα: Νέα επιστροφή στην κανονικότητα για ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, μουσεία. "Ελευθερώνονται" θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, ανοίγουν γυμναστήρια καθώς και οι πτήσεις εξωτερικού θα ξεκινήσουν από σήμερα για τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - Όλα όσα θα ισχύσουν.

Νέος γύρος άρσης από σήμερα 15 Ιουνίου αφού και επίσημα πλέον η χώρα μας είναι ανοιχτή προς την έλευση τουριστών. Ρολά ανεβάζουν επίσης και τα γυμναστήρια όλης της χώρας, τα οποία κρίνονται πανέτοιμα να υποδεχθούν το κοινό τους υπό τους νέους κανόνες λειτουργίας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, οι πτήσεις εξωτερικού θα ξεκινήσουν από σήμερα μόνο για τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τονίζεται, ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, όσοι ταξιδιώτες έρχονται από χώρες εκτός της λίστας υψηλού κινδύνου του EASA, θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικά τεστ. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες θα τίθενται σε καραντίνα, διάρκειας μίας ημέρας, σε ξενοδοχείο επιλογής. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο ασθενής θα παραμένει σε αυτοπεριορισμό για ακόμη 14 ημέρες.

Τι θα ισχύσει με τα ταξίδια

Από σήμερα ανοίγουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα του EASA περιλαμβάνει αεροδρόμια από τις εξής χώρες: Βέλγιο, ΓαλλίαΙταλίαΟλλανδία, Πολωνία, ΠορτογαλίαΙσπανίαΣουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά για τους ταξιδιώτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, θα επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- η άφιξη στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ. Ακολούθως, θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα και όσοι είναι θετικοί, θα παραμένουν σε καραντίνα για ακόμη 14 ημέρες. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα επιτρέπονται μόνο οι «απαραίτητες πτήσεις» και όχι για τουριστικούς λόγους.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο «Μακεδονία», θα επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις, με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από την 1η Ιουλίου, όταν και ανοίξουν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική φόρμα, με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ σε περίπτωση κρούσματος, θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών σε ειδικό ξενοδοχείο.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στο αεροδρόμιο;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η υποδοχή των τουριστών με ασφάλεια και για αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιούνται δύο διαφορετικές κατηγορίες ελέγχων:

  • Η πρώτη κατηγορία αφορά σε όσους φτάνουν από το αεροδρόμιο που είναι εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά, μόνο κάποιες από τις πτήσεις και όχι όλες. Σε αυτή την κατηγορία, θα συστήνεται στου τουρίστες των πτήσεων να προχωρούν σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο. Αν το τεστ βγει αρνητικό θα μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, σε περίπτωση που βγει θετικό, θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμείνει σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.
  • Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επιβάτες με τουρίστες από ΙταλίαΙσπανία και Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων και θα ακολουθείται η δειγματοληπτική διαδικασία.

Τι ισχύει με τις θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου η απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό. Αντίθετα, κανονικά επιτρέπεται ο κατάπλους σκαφών αναψυχής, αποκλειστικά και μόνο για τους επιβάτες τους. Για τις χερσαίες αφίξεις, τα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία παραμένουν κλειστά, με εξαίρεση τις αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις. Ωστόσο, κανονικά και χωρίς περιορισμούς θα επιτρέπεται η διέλευση στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα

Ο ξενοδοχειακός κλάδος δηλώνει έτοιμος να υποδεχτεί τους τουρίστες από σήμερα. Τα εποχικά καταλύματα ανοίγουν τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχτούν τις υποψήφιους πελάτες εν μέσω κορωνοιού. Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν το άνοιγμα της χώρας στους ξένους επισκέπτες. Επιλέγοντας έναν ιδιαίτερα εμβληματικό τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στα διεθνή ΜΜΕ το άνοιγμα του τουρισμού από σήμερα, Δευτέρα, προτάσσοντας την ασφάλεια της υγείας όλων.

Επαναλειτουργούν τα μουσεία

Το σχέδιο άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προχωρά και από σήμερα (15/06) επαναλειτουργούν -μεταξύ άλλων- τα μουσεία. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακοινώσει μέτρα προστασίας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους των μουσείων. Συγκεκριμένα,  έχουν ως εξής:

  • Απόσταση ενάμισι μέτρου κατ’ ελάχιστο για ανοικτού και δύο μέτρων για κλειστούς χώρους, με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας να είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες.
  • Η λειτουργία εστιατορίων και καφέ στους χώρους των μουσείων σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης, με τα τραπέζια και τις καρέκλες να απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
  • Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
  • Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός για την προστασία των εκθεμάτων όπου επιβάλλεται και όταν δεν είναι απαραίτητο, θα χρησιμοποιείται δύο ώρες πριν και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του μουσείου.
  • Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου -όπου υφίσταται- ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών, με ειδική πρόβλεψη για την την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65 ετών, εγκύων κ.λπ.

Ανοίγουν και τα γυμναστήρια – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια

Μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά, τα γυμναστήρια είναι λίγο πριν το άνοιγμα τους τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με τον ΕΟΔΥ να έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες με τους κανόνες λειτουργίας. Χαρές ευαγγέλια για τους αθλούμενους και τους ιδιοκτήτες των δικαστηρίων. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία των γυμναστηρίων έδωσε ο ΕΟΔΥ. Αρχικά, όπως αναφέρεται στις οδηγίες, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του κάθε γυμναστηρίου. Επίσης, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση, ενώ έχει καθοριστεί ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι στα δύο μέτρα.

Χώρος γυμναστηρίου

  • Ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν
  1. στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
  2. στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  3. στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη
  • Ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό)
  • Είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης
  • Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού
  1. αλκοολούχο αντισηπτικό
  2. χειρουργικές μάσκες
  3. γάντια μιας χρήσης
  • Τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία
  • Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι)
  • Καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση
  • Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους
  • Χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές
  1. κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
  2. σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού
  3. νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
  4. χειροπετσέτες
  5. ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
  6. τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)
  • Συχνός καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους
  • λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»
  • απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων
  • διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού

Οδηγίες για τους αθλούμενους

  • Χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
  • Μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
  • Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
  • Εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
  • Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
  • Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
  • Πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C)
  • Αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (εγκύκλιος https://bit.ly/2LSb0xT)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments