Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικηγόρων και λογιστών

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικηγόρων και λογιστών
ΑΑΔΕ: Οι έλεγχοι που διενεργούνται από την ανεξάρτητη αρχή έχουν στο επίκεντρο κυρίως δικηγόρους και λογιστές με στόχο τον εντοπισμό μαύρου χρήματος.

Στο μάτι της ΑΑΔΕ μπαίνουν λογιστές και δικηγόροι. Στη διαδικασία ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών η ανεξάρτητη αρχή επικεντρώνεται κυρίως σε αυτούς που εμφανίζουν ετήσια κίνηση πάνω από 100. 000. Το ζήτημα είναι ότι μπορεί πολλοί επαγγελματίες να βρεθούν μπλεγμένοι καθώς διαχειρίζονται χρήματα των πελατών τους με σκοπό να τα αποδώσουν σε τρίτους

Σύμφωνα με πληροφορίες του tovima.gr oι λογαριασμοί ελέγχονται σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμού περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Λογιστές και δικηγόροι καλούνται καθημερινά να δώσουν εξηγήσεις για τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί γιατί δεν συνάδουν με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ίδιοι στην Εφορία.

Ουσιαστικά, για να μη φορολογηθούν, πρέπει να αιτιολογήσουν και να τεκμηριώσουν την προέλευση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και να αποδείξουν ότι δεν προέρχονται από άγνωστη πηγή ή αιτία.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ανοίγει εκτός απροόπτου  η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Κατά τον δεύτερο γύρο, αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από την πρώτη φάση όπως προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 22 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, ενώ η πληρωμή των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση:

Αίτηση έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και συγκεκριμένα:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

Εξαιρούνται:

Ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, οι οποίες δε διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:

Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2020. Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα. Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments