Ελλάδα

Ξάνθη κορωνοϊός: Σε καθολική καραντίνα για επτά μέρες ο Εχίνος

Ξάνθη κορωνοϊός: Σε καθολική καραντίνα για επτά μέρες ο Εχίνος
Ξάνθη κορωνοϊός: Σε απόλυτη καραντίνα ο Εχίνος για μία εβδομάδα, καθώς κρίνεται ανησυχητική η κατάσταση στην περιοχή. Αυστηροποιούνται τα μέτρα, ανησυχούν οι αρχές μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Έπειτα από τη μακρά σύσκεψη στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, για την αξιολόγηση όλων των δεδομένων σχετικά με τη «συμπεριφορά» του ιού τις τελευταίες ημέρες στην κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, ΠΕ Ξάνθης αποφασίστηκε να τεθεί σε απόλυτο lockdown ο Εχίνος στο πλαίσιο αποτροπής της διασποράς του ιού.

Σε συνέχεια των 73 νέων κρουσμάτων στον οικισμό και των τεσσάρων θανάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες στην περιοχή, και σε άμεση επικοινωνία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την ομάδα των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Αυστηροποιούνται τα μέτρα ως εξής:

 • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
 • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
 • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
 • Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, από σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 06:00 έως και την άλλη Πέμπτη 25 Ιουνίου και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
 • Τέλος, σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

Ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές για τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Ξάνθη και Ροδόπη

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τα 55 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, τα 50 εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Ειδικότερα, 43 κρούσματα εντοπίσθηκαν στον δήμο Μύκης της Ξάνθης, εκ των οποίων τα 36 στην έδρα του, τον Εχίνο. Ένα κρούσμα στην Ξάνθη, άλλα έξι στη Ροδόπη (τρία στον οικισμό Αγιάσμου, στον δήμο Ιάσμου και άλλα τρία στην Κομοτηνή).  Άλλα τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πέλλα και αποτελούν επαφές ταξιδιώτη από το εξωτερικό ενώ δύο ακόμη εντοπίστηκαν στην Αθήνα. Παράλληλα, οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 187. Και τα δύο θύματα του τελευταίου 24ωρου προέρχονταν από τον Εχίνο Ξάνθης.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments