Κόσμος

HDP Τουρκία: Κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συνεργασία απευθύνει το φιλοκουρδικό κόμμα

HDP Τουρκία: Κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συνεργασία απευθύνει το φιλοκουρδικό κόμμα
HDP Τουρκία: Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα, που έχει υποστεί διώξεις τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στην αντιπολίτευση για να φτιαχτεί μέτωπο απέναντι στον Ερντογάν.
HDP Τουρκία: Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα, που έχει υποστεί διώξεις τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στην αντιπολίτευση για να φτιαχτεί μέτωπο απέναντι στον Ερντογάν.

Το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, που έχει υποστεί διώξεις τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στην αντιπολίτευση για να φτιαχτεί μέτωπο απέναντι στον Ερντογάν. Επιδιώκει να προχωρήσει σε μια «δημοκρατική συμμαχία» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. «Η πολιτική πίεση (στην αντιπολίτευση) και η αυταρχική λογική διακυβέρνησης ασφυκτιούν το λαό», δήλωσε η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο τέλος μιας εβδομάδας που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα «πορείες για δημοκρατία».

«Πορείες για την δημοκρατία» πραγματοποίησε το HDP σε ολόκληρη τη χώρα

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, μέσα στο οποίο βρίσκονταν βουλευτές και υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος. Οι διώξεις του Ερντογάν

Οι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς την Αδριανούπολη (Εντιρνέ), όπου ο πρώην αρχηγός του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Νωρίτερα τον Ιούνιο, δύο βουλευτές του HDP, και ένας άλλος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – αξιωματική αντιπολίτευση – τους αφαιρέθηκαν οι βουλευτικές τους έδρες, μετά από εις βάρος τους καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις. Ένας από τους δύο βουλευτές του HDP παραμένει φυλακισμένος στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. «Όλοι μαζί» το σύνθημα των διαδηλωτών στα γιλέκα τους, στην τουρκική και κουρδική γλώσσα «Ο λαός θέλει αλλαγή. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε αυτό μόνο ενώνοντας δυνάμεις σε μια δημοκρατική συμμαχία», δήλωσε ο Μιτάτ Σανκάρ, επίσης συμπρόεδρος του HDP, στους υποστηρικτές που φορούσαν γιλέκα που έγραφαν «Όλοι μαζί» στην κουρδική και τουρκική γλώσσα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι το HDP συνδέεται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Το HDP αρνείται τους ισχυρισμούς. Συνολικά 45 δήμαρχοι του φιλοκουρδικού κόμματος έχουν καθαιρεθεί από τις θέσεις τους μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το κόμμα, όπου το HDP είχε συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά. Το HDP αποτελεί ένα συνασπισμό κούρδικων οργανώσεων, οργανώσεων της Αριστεράς, και κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments