Διεθνή

Μακρόν Τουρκία ΝΑΤΟ: Σφοδρή κριτική στη Συμμαχία – «Πυρά» κατά Τουρκίας

Μακρόν Τουρκία ΝΑΤΟ: Σφοδρή κριτική στη Συμμαχία – «Πυρά» κατά Τουρκίας
Μακρόν Τουρκία ΝΑΤΟ: Ο Γάλλος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ, ενώ έστρεψε τα «πυρά» του κατά της Τουρκίας.

Για άλλη μια φορά χαρακτήρισε νεκρό το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος τραβάει την προσοχή με τις σκληρές εκφράσεις που επιλέγει να χρησιμποιεί για τη Συμμαχία, ενώ από τα «πυρά» του δεν ξέφυγε ούτε η Τουρκία όσον αφορά τις κινήσεις της στη Λιβύη.

«Τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τα οποία διερευνά η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποτελούν μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις του εγκεφαλικού θανάτου της», δήλωσε συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Μακρόν. «Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογο Κάις Σαΐντ.

Απαράδεκτη η κατάσταση, λέει ο Γάλλος πρόεδρος

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», τόνισε ο Μακρόν, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη». Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επεδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, γνωστοποιώντας ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη.

Ως γνωστόν, η Τουρκία στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), η οποία αντέστρεψε μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments