Κόσμος

Σερβία εκλογές 2020: Θριάμβευσε το κόμμα του Βούτσιτς

Σερβία εκλογές 2020: Θριάμβευσε το κόμμα του Βούτσιτς
Σερβία εκλογές 2020: Άνετη νίκη με ποσοστό άνω του 60% πέτυχε το κόμμα του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς στη Σερβία.

Καθαρή νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος του Αλεξάντερ Βούτσιτς με 63% και τρικομματική βουλή δείχνουν οι εκτιμήσεις αποτελέσματος των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Σερβία. Οι κάλπες των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών έκλεισαν στις 8:00 η ώρα το βράδυ και άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων. Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αποτελέσματος των δημοσκοπικών εταιρειών IPSOS και CESID που εξήχθησαν βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος από ολόκληρη την επικράτεια με καταμετρημένο το 44,1% του δείγματος, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα λαμβάνει το 63,4%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας 13,3% και ο συνδυασμός S.PA.S. το 3,9%. Οι ίδιες εκτιμήσεις των εταιριών αυτών σημειώνουν πως κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνάει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. Τα στοιχεία εταιρειών δημοσκόπησης και ΜΚΟ δείχνουν επίσης ότι η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε γύρω στο 50%.

Σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 η προσέλευση ήταν μικρότερη περίπου κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Η μικρή συμμετοχή αποδίδεται κυρίως στην αποχή κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ότι δεν επικρατούν δημοκρατικές συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ανακοινώθηκε ότι η προσέλευση ανήλθε στο 50.2%. Η συμμετοχή έχει κυρίως ψυχολογική διάσταση και δεν αποτελεί κριτήριο για την εγκυρότητα των εκλογών.

Υπενθυμίζεται, πως η αναμέτρηση είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα ότι μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχαν σοβαρές ανωμαλίες, ότι οι εκλογές διεξάγονται σε δημοκρατικό κλίμα και ότι τα όποια περιστατικά είναι λιγότερα από κάθε άλλη φορά την ιστορία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης η «Συμμαχία για τη Σερβία» μποϊκοτάρει τις εκλογές και μάλιστα ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην εμφανιστούν στις κάλπες, καθώς όπως ισχυρίζονται δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και ανεξάρτητων εκλογών.

Η απουσία της Συμμαχίας για τη Σερβία από τα ψηφοδέλτια από πολλούς εκλαμβάνεται ως προσπάθεια υπονόμευσης της εκλογικής διαδικασίας. «Περιμένω από τον κύριο Βούτσιτς ως αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος να ξεκινήσει τη διαδικασία για την μεταφορά της εξουσίας από τα χέρια των προσώπων στα χέρια των θεσμών του συστήματος. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει στο μέλλον» δήλωσε ένας κάτοικος της σερβικής πρωτεύουσας.

Ο Βούτσιτς που έχει εκλεγεί πρωθυπουργός ήδη δύο φορές απολαμβάνει ένα νέα κύμα αποδοχής μετά την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα των 7 εκατομμυρίων μετράει 260 νεκρούς. Οι επικριτές Βούτσιτς τον κατηγορούν για ολοκληρωτικό έλεγχο των βασικών μέσων ενημέρωσης της χώρας και κάνουν λόγο για εκλογές που δεν διεξάγονται υπό ελεύθερες και δίκαιες συνθήκες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments