Ελλάδα

Κορβέτα «Θεμιστοκλής»: Με συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ θα κατασκευαστεί το υπερσύγχρονο σκάφος

Κορβέτα «Θεμιστοκλής»: Με συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ θα κατασκευαστεί το υπερσύγχρονο σκάφος
Κορβέτα «Θεμιστοκλής»: Στο Νεώριο της Σύρου αρχίζουν οι εργασίες για τη ναυπήγηση του υπερσύγχρονου σκάφους, στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ. Στόχος η κάλυψη των αναγκών επιτήρησης της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ ξεκινάνε στο Νεώριο της Σύρου οι εργασίες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σκάφους που στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες επιτήρησης των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για την κορβέτα «Θεμιστοκλής». Το έργο σύμφωνα με το ΑΠΕ έχουν αναλάβει μία ελληνική και μία ισραηλινή εταιρία.

Η κορβέτα «Θεμιστοκλής»

Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας «Θεμιστοκλής» συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας, και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πόλεμου. Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα «Θεμιστοκλής» μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30kn. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Ο «Θεμιστοκλής» περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών. Για την ONEX Neorion Shipyards και την Israel Shipyards Ltd το όνομα «Θεμιστοκλής» συμβολίζει τις κοινές αρχές, τον πολιτισμό και τις αξίες των λαών, με βάση την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισχύν εν τη ενώσει.

Ο Θεμιστοκλής ήταν Αθηναίος πολιτικός, στρατηγός και ειδικός στη ναυτική στρατηγική, του οποίου η έμφαση στη ναυτική δύναμη και τις στρατιωτικές δεξιότητες ήταν καθοριστική κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων. Ήταν ο δημιουργός της αθηναϊκής θαλάσσιας δύναμης και ο κύριος σωτήρας της Ελλάδας από την υποταγή στην Περσική Αυτοκρατορία στη Μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.

Σε λίγες εβδομάδες αναμένονται να φτάσουν τα πρώτα drones από το Ισραήλ

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, η συνεργασία των δύο χωρών προχωράει με συγκεκριμένα βήματα σε μία σειρά από τομείς. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ. Έδρα τους θα έχουν ένα σημείο στο Αιγαίο. Τα drones τύπου Heron τα νοίκιασε η Ελλάδα από το Ισραήλ με τη μέθοδο του leasing και με προοπτική ανανέωσης της σύμβασης για άλλα τρία χρόνια, όπως αναφέρει το in.gr.

Για την εγκατάσταση των ισραηλινών drones θα προηγηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού καθ΄ότι ο χειρισμός τους και η τεχνική τους υποστήριξη θα γίνεται αποκλειστικά από Ελληνες και τα δεδομένα που θα παρέχουν θα είναι μόνον για ελληνική αμυντική και επιχειρησιακή χρήση. Εξυπακούεται ότι για να είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμα θα περάσει ικανός χρόνος για εκπαίδευση.

 Θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας

Τα ισραηλινής κατασκευής drones που ενοικιάζει η χώρα μας θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας,. Είναι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 πόδια, φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο «τεχνικής νοημοσύνης».

Εφοδιασμένα με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, τα Heron, κατά τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέρουν ισχυρή επιχειρησιακή αντοχή σε ένα ευρύ πεδίο αποστολών, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση καθώς και η διαχείριση καταστροφών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments