Ελλάδα

Ξάνθη κορωνοϊός: Παράταση της καραντίνας για άλλες πέντε ημέρες

Ξάνθη κορωνοϊός: Παράταση της καραντίνας για άλλες πέντε ημέρες
Ξάνθη κορωνοϊός: Η καραντίνα θα ισχύει έως τις 6 το πρωί της 30ης Ιουνίου. Τα τεστ από τον ΕΟΔΥ στην Ξάνθη συνεχίζονται, στο επίκεντρο της πανδημίας Θεσπρωτία και Ροδόπη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου ότι παρατείνεται για ακόμη πέντε ημέρες η καραντίνα που έχει επιβληθεί στον Εχίνο Ξάνθης στο πλαίσιο αναχαίτισης της διασποράς  του κορωνοϊού μετά την τοπική έξαρση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή. Συνεπώς το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιουνίου θα ισχύει έως τις 6 το πρωί της 30ης Ιουνίου οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της προβλέπει:

  • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
  • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market). Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα τεστ στην Ξάνθη – Εστία της πανδημίας

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζονται ενώ στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Ξάνθη. Έχουμε πλέον δύο τοπικές εστίες της επιδημίας, στον Εχίνο του Δήμου Μύκης Ξάνθης και στο Αγίασμα του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης. Μάλιστα, από τη Ροδόπη χθες καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα, καθώς και 2 κρούσματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Γενικά εκτιμάται ότι στην Ξάνθη τα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 150 και στη Ροδόπη είναι περίπου 40. Εχθές αναφέρθηκε επίσης 1 κρούσμα στη Μεσσηνία, 1 στην Αττική, ενώ 2 αφορούσαν σε ταξιδιώτες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία που έφτασαν στη χώρα μας οδικώς.

Ανησυχία ειδικών για Θεσπρωτία-Ροδόπη – Μας ανησυχούν οι κλειστές δομές

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η περιοχή θα συνεχίσει να καταγράφει κρούσματα, αλλά όσο περνούν οι μέρες τόσο θα μειώνεται ο ρυθμός. Ωστόσο εκτός από τα φαινόμενα συνωστισμού που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, σύμφωνα με τον κ. Γώγο  ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι οι κλειστές δομές.

«Όλα τα  περιστατικά (Ξάνθης, Θεσπρωτίας, φυλακές) αυξάνουν την ανησυχία μας»  δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως τα  κρούσματα σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές πάντα τους φοβίζουν. Ο καθηγητής ανέφερε πως μέσα σε μια εβδομάδα παγκοσμίως είχαμε 1 εκατομμύρια κρούσματα και πως χώρες που είχε ελεγχθεί η πανδημία έχουν προβλήματα όπως η Γερμανία τονίζοντας την  σοβαρότητα του προβλήματος. Ο  κ. Γώγος εξήγησε πως ο ιός παραμένει σε μεγάλη επικινδυνότητα παγκοσμίως και το να κοιτάμε μόνο τα σχετικά καλά επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας που παραμένουν καλά ακόμα και να καθησυχαζόμαστε με βάση αυτό δεν είναι σωστό γιατί είμαστε ένα κομμάτι ενός παγκόσμιου παζλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments