Ελλάδα

ΕΦΕΤ ανακλήσεις τροφίμων: Αποξηραμένα βερίκοκα αποσύρει ο οργανισμός από την αγορά

ΕΦΕΤ ανακλήσεις τροφίμων: Αποξηραμένα βερίκοκα αποσύρει ο οργανισμός από την αγορά
ΕΦΕΤ ανακλήσεις τροφίμων: Σε ακόμα μία ανακοίνωση ακαταλληλότητας προϊόντων προχώρησε ο οργανισμός. Αυτήν τη φορά αποξηραμένα βερίκοκα αποσύρονται από την αγορά.

Ακόμα ένα προϊόν αποσύρεται ως μη ασφαλές από την αγορά τροφίμων μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Πρόκειται για τα αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς κουκούτσι με την ονομασία «SUNSWEET» σε συσκευασία των 175 γραμμαρίων, με στοιχεία: L0027Η162, ανάλωση κατά προτίμηση 01/2021 με εισαγωγέα/διανομέα την εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ. Μετά από εργαστηριακή εξέταση που διενεργήθηκε σε δείγμα, το προϊόν είναι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μη κανονικό και μη ασφαλές γιατί:

Περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση 1474±112mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 1000 mg/Kg (ΚΑΝ (ΕΚ) 1333/2008, Παράρτημα ΙΙ, Μέρος Ε, (κατηγορία 04.2.1) και ΚΑΝ(ΕΚ) αριθμ. 178/2002 άρθρο 14, όπως ισχύουν και το συντηρητικό «διοξείδιο του θείου» παρότι περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (Ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες), δεν τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας αυτών των συστατικών από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

Οι καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Είχε προηγηθεί η ανάκληση αλειμμάτων τυριού

Στις 18 Ιουνίου ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση πιθανώς επιμολυσμένων αλειμμάτων τυριού από την αγορά. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση αλειμμάτων τυριού που ενδέχεται να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Clostridium botulinum.

Πρόκειται για δύο προϊόντα προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπορική ονομασία:

«PRIMULA CHEESE n’ prawns» (τυρί ανακατεργασμένο που αλείφεται, με γαρίδες), σε συσκευασία των 150 γρ., ανεξαρτήτως παρτίδας και «PRIMULA CHEESE n’ ham» (τυρί ανακατεργασμένο που αλείφεται, με ζαμπόν) σε συσκευασία των 150 γρ., ανεξαρτήτως παρτίδας.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments