Διεθνή

Ισραήλ κορωνοϊός: Δεύτερο κύμα επιδημίας

Ισραήλ κορωνοϊός: Δεύτερο κύμα επιδημίας
Ισραήλ κορωνοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα μετά την ανακοίνωση για δεύτερο κύμα επιδημίας. Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων.

Μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, το Ισραήλ ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν ότι εισέρχεται σε δεύτερο κύμα επιδημίας και ότι θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέσα.«Είμαστε στο ξεκίνημα ενός δεύτερου κύματος της COVID-19. Πρέπει να επιβάλουμε νέους περιορισμούς, που θα αφορούν συναθροίσεις, γαμήλιες τελετές και χώρους εβραϊκής λατρείας », δήλωσε ο Έντελσταϊν.

«Δούλεψα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους υπουργούς για να ανοίξουν οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι δημόσιες συγκοινωνίες και άλλα. Αλλά πάντα τόνιζα ότι αν δεν τηρήσουμε προσεκτικά όλες τις οδηγίες θα επιστρέψουμε σε lockdown», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι παρόλο που «έγιναν προσεκτικά βήματα για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, αρκετά άτομα δεν άκουγαν» και ο ιός συνέχισε να εξαπλώνεται, αναφέρει η ΕφΣυν.

«Όποιος δεν ακούει τις οδηγίες προκαλεί ζημιά, όχι μόνο στον εαυτό του αλλά σε όλους γύρω του, και θα μπορούσε να βλάψει ολόκληρη την οικονομία», τόνισε ο Εντελστάιν. «Τώρα», συνέχισε, «ο στόχος πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους και η ελαχιστοποίηση των ζημιών».

Μεταξύ των προτάσεων του Υπουργείου Υγείας είναι

  • ο περιορισμός των κοινωνικών συγκεντρώσεων σε 20 άτομα,
  • εκδηλώσεις μέχρι 50 άτομα,
  • πολιτιστικές εκδηλώσεις με έως 250 θεατές,
  • σε καραντίνα καλοκαιρινές κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη,
  • προσευχή μόνο σε ανοιχτούς χώρους και μέχρι 19 άτομα και
  • ακύρωση οποιωνδήποτε συνεδρίων ή εκθέσεων.

Αντιδράσεις από μέλη της κυβέρνησης

Ωστόσο, οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας αντιμετωπίστηκαν με οργή από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Σέζι Λεβί, που μίλησε την Κυριακή μετά τον Εντελστάιν. «Οι υπουργοί ήταν εξοργισμένοι με το ενδεχόμενο νέας κάμψης της οικονομίας», τόνισε ο Λεβί, γεγονός που προκύπτει και από διαρροές εντός του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

«Αντίθετος σε μέτρα που θα βλάψουν την οικονομία»

«Είμαι αντίθετος σε μέτρα που θα βλάψουν την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ίσραελ Κατζ. Ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Γκαλάντ αντέδρασε στο σενάριο να γίνουν οι κατασκηνώσεις «κλειστού τύπου», λέγοντας ότι «υπηρετώ τη χώρα επιτρέποντας σε ένα εκατομμύριο παιδιά να επιβλέπονται υπεύθυνα, ενώ οι γονείς τους πηγαίνουν στη δουλειά».

Υπάρχουν 999 μαθητές και δάσκαλοι που έχουν μολυνθεί, ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας την Κυριακή. Περίπου 260 σχολεία είναι κλειστά. Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Άριε Ντερί πρότεινε τη μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», είπε, «τα αιτήματά σας είναι υπερβολικά.»

Ωστόσο, ο Εντελστάιν ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς, αντί «να λένε απλώς όχι, να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις». Κατά τη συνέντευξη τύπου, ανέφερε ότι καλεί τους υπουργούς να καταλήξουν σε ένα άλλο σχέδιο εάν δε δέχονται το δικό του. «Όχι μόνο να ασκούν κριτική, αλλά και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις».

«Υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορώ να δεχτώ. Ακούω αυτούς με την προσέγγιση: ‘’Γιατί δημιουργείς πανικό;’’ Έτσι, ένας αριθμός ηλικιωμένων θα πεθάνουν. Όποιος σκέφτεται έτσι, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο παππούς και η γιαγιά του είναι μεταξύ αυτών των ηλικιωμένων», τόνισε ο Εντελστάιν. «Ονειρευτήκαμε να αγκαλιάσουμε τον παππού και τη γιαγιά μας, ονειρευτήκαμε να πάμε στο εξωτερικό. Δεν είναι αδύνατο. Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες και είμαστε προσεκτικοί, αυτά τα πράγματα που τώρα φαίνονται σαν ένα μακρινό όνειρο μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

Επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων: «αν δεν παρθούν μέτρα, η χώρα πρόκειται να χάσει τον έλεγχο»

Τα σχόλια του Εντελστάιν ήρθαν λίγες ώρες μετά την αποστολή σκληρής επιστολής στο Υπουργείο Υγείας από την επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μίρι Γουαϊνμπέργκερ, η οποία προειδοποίησε ότι η χώρα «πρόκειται να χάσει τον έλεγχο» της πανδημίας και ότι «είμαστε κοντά στο σημείο της μη επιστροφής όπου θα υπάρξει μαζική μόλυνση και αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων ασθενών».

Πρόσθεσε ότι, «τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουμε δει μια δραματική αύξηση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε επίσης αύξηση των ηλικιών αυτών που διαγνώστηκαν και νοσηλεύτηκαν»

Επιπλέον, το Κέντρο Γνώσης και Πληροφοριών γύρω από τον κορονοϊό δημοσίευσε μια έκθεση την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία, χρειάζονται περίπου οκτώ ημέρες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και ότι ο μέσος ημερήσιος ρυθμός αύξησης φθάνει στο 10%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments