Διεθνή

Τσαβούσογλου Μακρόν: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο

Τσαβούσογλου Μακρόν: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο
Τσαβούσογλου Μακρόν: Ήταν ζήτημα ωρών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βγήκε στην αντεπίθεση μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για τη Λιβύη.

Αν κάποιος μας ρωτούσε, θα παίζαμε όλα μας τα χρήματα ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα απαντούσε στις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία και τις κινήσεις που κάνει στη Λιβύη. Το θέμα ήταν πότε θα συνέβαινε και αυτό έγινε σήμερα.

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στο πλευρό της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας και του υπουργού της των Εξωτερικών. Ο Τσαβούσογλου απάντησε και με προσωπικές αιχμές για τον Μακρόν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα ανοιχτά το Παρίσι ότι υιοθετεί μια «καταστροφική» προσέγγιση στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης πως η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη. «Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας» στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Τι προκάλεσε τη μήνη της Τουρκίας

Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε χθες για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», αναφερόμενος στον ρόλο της στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».

H συνέντευξη των Μακρόν και Μέρκελ δόθηκε στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία. Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments