Κόσμος

Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η σύγκρουση για τα αποθέματα συνεχίζεται

Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η σύγκρουση για τα αποθέματα συνεχίζεται
Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παλεύει» να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν «αρπάξει» τα πάντα μέχρι τώρα.
Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παλεύει» να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν «αρπάξει» τα πάντα μέχρι τώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινηθεί άκρως επιθετικά όσον αφορά την εξασφάλιση των αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης. Έτσι, και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου Remdesivir για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, γίνονται διαπραγματεύσεις με τη φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences». Ο ίδιος εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο Remdesivir αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά». Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την ασθένεια Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία «Gilead Sciences», σύμφωνα με την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν θέλησε να δηλώσει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε συστήσει την έγκριση του Remdesivir για τη αντιμετώπιση του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα τελικά βήματα για την έγκριση είναι η συμφωνία των κρατών της ΕΕ καθώς επίσης και η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτήν την Παρασκευή. Ο EMA συνιστά την θεραπεία για ασθενείς ηλικίας δώδεκα ετών και άνω οι οποίοι πάσχουν από πνευμονία και πρέπει να τροφοδοτούνται με συμπληρωματικό οξυγόνο. Το Remdesivir αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του Έμπολα, είχε όμως πολύ μικρή επίδραση σε αυτή τη μολυσματική ασθένεια.

Κρίσιμη η κατάσταση στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 52.898 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, ένας αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Αυτές οι νέες μολύνσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια των ΗΠΑ σχεδόν σε 2,7 εκατομμύρια, κατά τα στοιχεία της ιατρικής σχολής της Βαλτιμόρης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments