Ελλάδα

Κάρπαθος Κορωνοϊός: Συναγερμός στο νησί για τα νέα κρούσματα

Κάρπαθος Κορωνοϊός: Συναγερμός στο νησί για τα νέα κρούσματα
Κάρπαθος Κορωνοϊός: Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές για τα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή Σπόα Καρπάθου.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κάρπαθο, καθώς 74χρονος Ελληνοαμερικανός που επισκέφτηκε το νησί, διαγνώστηκε θετικός στον κορωναϊό. Σύμφωνα με το MEGA, ο ηλικιωμένος είχε φθάσει στο νησί πριν από 10 ημέρες, μέσω πτήσης tsansit, καθώς οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παραμένουν υπό απαγόρευση. Κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, υποβλήθηκε κανονικά σε τεστ, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό.

Ωστόσο. λίγες ημέρες αργότερα ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Κρήτης. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 74χρονος ήταν θετικός στον κορωναϊό. Σημειώνεται ότι ο 74χρονος διέμενε σ’ ένα χωριό 150 κατοίκων. Όπως είναι φυσικό αμέσως σήμανε συναγερμός στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθώς ο ηλικιωμένος είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς συγγενείς του, με την ιχνηλάτηση των επαφών του να έχει ήδη ξεκινήσει.

Τουλάχιστον 11 κρούσματα από τις πτήσεις

Γνωστά έγιναν τα πρώτα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες διεθνών πτήσεων που έφθασαν στην Ελλάδα την Τετάρτη 1η Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που έκανε restart ο τουρισμός στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους 5.889 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των συνόρων, μέχρι στιγμής έχουν βγει τα αποτελέσματα για τους 4.000. Από αυτά, 11 είναι που βρέθηκαν θετικά.

Σημειώνεται πως χτες ανακοινώθηκαν πέντε κρούσματα από περίπου 1.400 μοριακά τεστ των πτήσεων. Ειδικότερα, οι νοσούντες είναι τρεις γυναίκες από Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία και ένα ζευγάρι Ελλήνων.

Για τις περιπτώσεις αυτές έως αργά χθες το βράδυ γινόταν προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών τους και μεταφοράς τους σε ξενοδοχεία και δωμάτια καραντίνας. Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η ανευθυνότητα της γυναίκας από την Σουηδία, η οποία δεν τήρησε την 24ωρη καραντίνα και βρέθηκε να κάνει βόλτες στην Αθήνα. Διευκρινίζεται ότι η γυναίκα από τη Σερβία βρέθηκε θετική ανάμεσα σε 66 μοριακά τεστ που έγιναν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Στο μεταξύ πάνω από το 20% των μοριακών τεστ που έγιναν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων, στην «πρεμιέρα» των εναέριων μεταφορών και στα 27 αεροδρόμια της χώρας, ήταν αρνητικό. Έτσι, απομένει το 80% προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ροή εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας. Από τα 5.889 μοριακά τεστ που έγιναν σε 16 από τα 27 αεροδρόμια, τα αποτελέσματα από τα 1.372 ήταν αρνητικά. Δύο θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν και στις οδικές μεταφορές. Αναλυτικά τα αρνητικά τεστ προέρχονταν:

Σε τρεις πτήσεις από Βουδαπέστη, Παρίσι, Βρυξέλλες 102, σε δύο πτήσεις από Ισπανία και Ιταλία 18, σε τέσσερις πτήσεις από Λάρνακα και Κισινάου 57, μία από Βασιλεία 72, μία από Βρυξέλλες 29, 61 από Ντόχα , 24 από Τίρανα, 83 από Όσλο, 148 από Παρίσι, 52 από Τελ Αβίδ, 143 από Παρίσι, 31 από Μόναχο, και 352 ακόμη από διαφορετικές πτήσεις από τις παραπάνω πόλεις αναχώρησης. Κατά την πρώτη μέρα αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, τεστ έγιναν στα 16 καθώς στα υπόλοιπα 11 είτε δεν έγιναν πτήσεις προς αυτά, είτε το QR-code δεν αναδείκνυε την ανάγκη ελέγχων. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος έγιναν 2.500 τεστ, στο Μακεδονία 459, 810 στο Ηράκλειο, 586 στη Ρόδο, 350 στην Κέρκυρα, στην Κω 324, Χανιά 350, Ζάκυνθο 70, Μύκονο 120, Σαντορίνη 152, Κεφαλονιά 11, Άκτιο 76, Λέσβο 6, Σκιάθο 66, Κάρπαθο 6 και 3 στην Σκύρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments