Πολιτική

Τσίπρας συνέντευξη: «Η κανονικότητα είναι επίπλαστη»

Τσίπρας συνέντευξη: «Η κανονικότητα είναι επίπλαστη»
Τσίπρας συνέντευξη: Στο Έθνος της Κυριακής μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. «Ο κορονοϊός μπορώ να σας πω ότι βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη του αποτυχία στην οικονομία. Τα χρεώνει όλα εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Εθνος της Κυριακής μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης πριν από αυτή, και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να καρπωθεί πολιτικά, δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας χρόνος Νέα Δημοκρατία

Για τον ετήσιο απολογισμό της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Παίρνει άριστα στην επικοινωνία. Παίρνει άριστα στο να καρπώνεται δρομολογημένες δράσεις της δικής μας κυβέρνησης, όπως ο περιβόητος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Ακόμα και ο πιο αδαής κατανοεί ότι δεν γίνεται σε έξι μήνες να στηθεί ένας τόσο σύνθετος μηχανισμός, ακόμα και αν διαθέταμε ως κράτος 1.000 προγραμματιστές της Silicon Valley. Μας παρέδωσαν ένα κράτος το οποίο είχε 400 διαφορετικά ταμεία που έδιναν συντάξεις, ένα γραφειοκρατικό τέρας που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τους Έλληνες».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν «ένας χρόνος όλα ανάποδα» και εξηγεί: «Πριν από ένα χρόνο η ελληνική οικονομία έτρεχε για 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, έχοντας φτάσει στο 2,9%. Είχαμε μειώσει την ανεργία 10 μονάδες, είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που είχε υποστεί ασφυκτική πίεση την περίοδο της κρίσης. Και έρχονται οι εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τάζει στον ελληνικό λαό διπλάσια ανάπτυξη, καλύτερες μέρες, περισσότερες δουλειές. Και με το που εκλέγεται, πέφτει «Αρμαγεδδώνας», πριν από τον κορονοϊό. Διότι από το δεύτερο τρίμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνουμε στην ύφεση». Και πρόσθεσε: «Ο κορονοϊός μπορώ να σας πω ότι βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη του αποτυχία στην οικονομία. Τα χρεώνει όλα εκεί».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή αδρανεί. Πάλι προχθές έτρεξε να ομολογήσει την αποτυχία του, με μέτρα καθυστερημένα, είτε ανεπαρκή είτε εγκληματικά για τον κόσμο της εργασίας, ωθώντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή, μειώσεις μισθών και εντέλει απολύσεις».

«Όταν η κυβέρνηση λέει ότι η ύφεση θα είναι 10%, 11%, 12%, δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ενώπιον μιας καταστροφής που χρειάζεται απίστευτη προσπάθεια, συνέπεια και πάνω απ’ όλα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί. Για να έχετε μια εικόνα, το υψηλότερο ποσοστό ύφεσης που είχαμε ως χώρα στα σκληρά χρόνια της ακραίας λιτότητας 2010-2015 ήταν 8,9% το 2011».

«Σήμερα λοιπόν που οι εκτιμήσεις για την ύφεση κυμαίνονται σε διψήφια νούμερα, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει με κόλπα του τύπου “μπόρα είναι, θα περάσει” ή, ακόμα χειρότερα, να εκμεταλλεύεται αυτή την πρωτοφανή συνθήκη για να εφαρμόσει ακραίες πολιτικές στα εργασιακά που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».

«Η εικόνα της κανονικότητας είναι επίπλαστη»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στην επικοινωνία. Βομβαρδίζει καθημερινά του πολίτες με μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας. Αλλά υπάρχει και η πραγματική εικόνα, που είναι σχεδόν δραματική. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Φοβάμαι ότι το φθινόπωρο σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης, γιατί θα έχουν μπει λουκέτα στις επιχειρήσεις. Και θα μιλάμε για αλληλεγγύη και συσσίτια σε νοικοκυριά που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν όλα αυτά τα ξέρουν και απλώς προσπαθούν να τα κρύψουν ή δεν έχουν επαφή με τον πραγματικό κόσμο και έχουν πιστέψει αυτά που τους λένε οι πολυάριθμοι κόλακες τους. Μιλάμε, πάντως, για δύο παράλληλα σύμπαντα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό «που θα αποτελεί την καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου. Που θα ανανεωθεί και θα αναδείξει άξια στελέχη αναγνωρισμένα στο κοινωνικό χώρο. Και που σύντομα θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Αυτό είναι για μένα το νέο μεγάλο ιστορικό στοίχημα».

Δείτε το βίντεο του Έθνους:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments