Ελλάδα

Μάτι: Η κατηγορία για τη φονική πυρκαγιά δεν αναβαθμίζεται σε κακούργημα

Μάτι: Η κατηγορία για τη φονική πυρκαγιά δεν αναβαθμίζεται σε κακούργημα
Μάτι: Απέριψε ο εισαγγελέας την πρόταση του ανακριτή να αναβαθμιστεί για κάποιους από τους κατηγορούμενους η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα. Δεν υπάρχει δόλος απάντησε ο εισαγγελέας.

Δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή, ο εισαγγελέας της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας, να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος κάποιων από τους κατηγορουμένους.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι της 23ης Ιουλίου 2018 με τους 102 νεκρούς συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα. Σχεδόν 2 χρόνια μετά, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για κακούργημα σε βάρος κάποιον εκ των κατηγορουμένων στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση κακουργήματος είναι ο δόλος

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας έκρινε πως για να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος, βασική προϋπόθεση αποτελεί ο δόλος. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το στοιχείο της αποδοχής του δόλου δεν προκύπτει.

Δεν προσκομίστηκαν επιπλέον στοιχεία από τον ανακριτή

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα του ανακριτή περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια, στις 23 Ιουλίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments