Διεθνή

Τραμπ κατά φοιτητών: Αντιμέτωποι με απέλαση οι ξένοι σπουδαστές που θα επιλέξουν online μαθήματα

Τραμπ κατά φοιτητών: Αντιμέτωποι με απέλαση οι ξένοι σπουδαστές που θα επιλέξουν online μαθήματα
Τραμπ κατά φοιτητών: Όσοι ξένοι σπουδαστές στις ΗΠΑ επιλέξουν να παρακολουθήσουν online τα μαθήματά τους, θα απελαύνονται στις χώρες καταγωγής τους. Αντιδράσεις για την πρωτάκουστη απόφαση του προέδρου.

Σε μια πρωτοφανή απόφαση προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο στόχαστρό του μετά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν, με το αζημίωτο, στις ΗΠΑ. Όσοι από αυτούς θα παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματά τους λόγω κορωνοϊού, θα απελαύνονται από τη χώρα. Ήδη πολλά πανεπιστήμια κάνουν μόνο διαδικτυακή διδασκαλία και όσοι φοιτούν σε αυτά κινδυνεύουν να χάσουν τη βίζα τους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία διαμήνυσε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως η κυβέρνηση: «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια».

Μάλιστα, στο δελτίο τύπου αναφέρεται πως οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης».

Σημειώνεται πως για τα πανεπιστήμια που έχουν επιλέξει το «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, οι φοιτητές θα πρέπει να φροντίζουν να επιλέγουν τον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που απαιτούν φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Τι δηλώνει ο Σάντερς

Το ακατανόητο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει πως τα παραπάνω δεν ισχύουν για όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς σχολίασε: «Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο. Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν».

Ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, 32χρονος ισπανός διδακτορικός φοιτητής στη σχολή οικονομίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, δήλωσε: «Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε μαθήματα το επόμενο τρίμηνο, αν πρέπει να γυρίσουμε σπίτια μας, ή αν θα μας διώξουν».

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το 5,5% των φοιτητών είναι υπήκοοι ξένων χωρών

Σημειώνεται πως στα αμερικανικά πανεπιστήμια το 5,5% των φοιτητών είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν. Πανεπιστήμια όπως της Καλιφόρνιας ή το Χάρβαρντ έχουν ανακοινώσει ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ που πιέζει για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας ανέφερε στο Twitter: «Τα σχολεία πρέπει να ξανανοίξουν». Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ με περισσότερους από 130.000 νεκρούς είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments