Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας έκανε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για την πανδημία του κορωνοϊού, τα ελληνοτουρκικά και την λίστα των ΜΜΕ. Θα γίνει ανασχηματισμός;

Ένας χρόνος με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας συμπληρώνεται σήμερα, Τρίτη 7 Ιουλίου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει τη δική του κριτική στο έργο των 12 αυτών μηνών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη δυσκολότερη απόφαση που πήρε λόγω κορωνοϊού, στο τηλεφώνημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στην λίστα των ΜΜΕ για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”.

“Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από μένα” ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στον φονικό ιό:

“Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση”.

Για τις εκλογές, επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Για την οικονομία είπε ότι πάει καλά και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη όπως με τους διοικητές των νοσοκομείων. Ακόμη σημείωσε πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Στο ερώτημα αν ανησυχεί από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων στον κορωνοϊό και τι θα κάνει με τα πανηγύρια του Αυγούστου και αν φοβάται δεύτερο κύμα είπε:

«Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το μέσο όρο. Ελπίζω πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο δύσκολα περιστατικά και έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και το πολυπόθητο εμβόλιο. Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση.

Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό”.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση. Για τα εισαγόμενα κρούσματα σημείωσε ότι τα διαχειρίζονται με επαγγελματισμό. Για το αν θα ξαναζήσουμε γενική καραντίνα ανέφερε πως δεν θα χρειαστεί ξανά. “Όλοι έχουν καταλάβει ότι το κόστος δεν το αντέχει καμία οικονομία και έτσι αν χρειαστεί θα πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες” είπε με νόημα.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις:

Στη συνέχεια έγινε ειδική μνεία στο τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη που επέμενε να εξαιρεθεί η Τουρκία από την λευκή λίστα της ΕΕ.

Για το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά έχω θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο για διάλογο. Έχω πει πολλές φορές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο. Δεν θα σας πως με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε αλλά η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της”.

Στο ερώτημα αν φοβάται ότι θα εκπληρωθεί η προφητεία ενός θερμού επεισοδίου, είπε ότι “αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλος:

Μετά τα ελληνοτουρκικά η συζήτηση συνεχίστηκε με την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών. «Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα. Με βάση το πόρισμα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις σε ότι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε:

«Το 2016 επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απόπειρα χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου αλλά είναι καινούρια όλα αυτά; Είχα μιλήσει γι’ αυτά στην Βουλή από τότε και το σχέδιό τους δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα όπως το ΣτΕ.  Η καλύτερη απάντησα σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας, είπε ακόμα. Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη και πιο ισχυρή. Το δικό μου όραμα είναι να κοιτάζω στο μέλλον και να διασφαλίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση να φτάνει στα αρμόδια όργανα.

Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα τι έχει να πει. Η αποπομπή Παππά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του. Το οφείλει ο κ. Τσίπρας και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα τι έχει να πει. Η αποπομπή Παππά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα που θα έρθουν στην Βουλή όσον αφορά τον κ. Νίκο Παππά, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα. Η καλύτερη απάντηση δεν είναι η ενίσχυση των αρμών της εξουσίας όπως είχε πει κάποιος άλλος αλλά η ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας”.

Όσο για τη λίστα Πέτσα και την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”:

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δόθηκε στην δημοσιότητα μόνο όταν πληρώθηκαν τα ποσά. “Δεν θεωρώ ότι εδώ έγινε κάτι λάθος. Και εσείς το ξέρετε και εγώ το ξέρω και η οικογένειά μου το ξέρει πολύ καλά τι έγινε. Η μόνη δικαιολογημένη κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε από την αρχή ότι αναθέσαμε σε μια εταιρεία να μοιράσει τα ποσά. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments