Οικονομία

Τράπεζες: Παρατείνονται χρονικά τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Τράπεζες: Παρατείνονται χρονικά τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και ιδιώτες
Τράπεζες: Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Την παράταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση, και την παροχή διευκολύνσεων για την πληρωμή των δόσεων των δανείων τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, ανακοίνωσαν οι Ελληνικές Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ.

Είναι προσηλωμένες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ενεργό, άμεση και αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης και της ευελιξίας που παρέχουν οι αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, για νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Πώς μπορούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού;

Κατά τα λοιπά, ως προς τους όρους και προϋποθέσεις, ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕΤ της 17ης και 19ης Μαρτίου 2020. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Από την άλλη, η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το αμερικανικό πρόγραμμα TARP (Troubled Asset Relief Programme), το οποίο υιοθετήθηκε στην κρίση του 2008, ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κάρλος Κόστα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε την Τρίτη 7 Ιουλίου στο 1,129%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Αναλυτές ανέφεραν ότι στο ευρύτερο κλίμα συνέβαλε το γεγονός ότι η Ευρωζώνη συμφώνησε σήμερα σε νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά σημείωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν αυτός ο λόγος που οδήγησε στη μείωση της απόδοσης. Aναλυτής, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, για τα επιτόκια τόνισε τη δυσκολία ερμηνείας των καθημερινών κινήσεων των ελληνικών ομολόγων, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το ύψος των αγορών που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και της χαμηλής ρευστότητας της ελληνικής αγοράς. «Δεν θεωρώ ότι υπήρξε κάποια έκπληξη με τα μέτρα αυτά (για την ελάφρυνση του χρέους)», τόνισε ο αναλυτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments