Διεθνή

Mάνφρεντ Βέμπερ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο μόνες τους

Mάνφρεντ Βέμπερ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο μόνες τους
Mάνφρεντ Βέμπερ: Την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε ο Γερμανός πολιτικός μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το ΕΛΚ ζήτησε να τεθεί το θέμα γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ».

Ο Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται «για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) μόνες τους». Ταυτόχρονα, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Άγκυρα θα είναι προετοιμασμένη».

Ανησυχούν λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας

Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύει αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατών – μελών» και κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη και τη Συρία.

Επιπροσθέτως, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει». Στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Αυστριακή ευρωβουλευτής Μπετίνα Βόλατ, η οποία ανέφερε ότι «απειλεί συνεχώς το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

«Μεγάλη» ημέρα η σημερινή για την Ευρωζώνη

Θυμίζουμε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup, εκλέγουν σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου τον νέο πρόεδρό τους με μια αμφίρροπη ψηφοφορία για μια θέση – κλειδί σε μια στιγμή που η ήπειρος αντιμετωπίζει την πιο βαριά ύφεση στην ιστορία της. Μεταξύ των 19 υπουργών, τρεις είναι υποψήφιοι: η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ανήκει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς και θεωρούνταν για καιρό το φαβορί, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments