Πολιτική

Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Η μετατροπή της σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Η μετατροπή της σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη
Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: «Είναι μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου», τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδικάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης, υπογράμμισε ότι «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου».

Έντονη η κριτική από την ελληνική πλευρά – Σύσσωμοι οι πολιτικοί αρχηγοί καταδικάζουν την απόφαση για την Αγία Σοφία κάνοντας παρόμοιες δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση, τονίζοντας ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς αλλά και όσους την αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και χαρακτήρισε θλιβερή την τουρκική ηγεσία.

Παράλληλα, μέσω του του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ απαράδεκτη και προκλητική. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τους Έλληνες και τον συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι ο Ερντογάν εξελίσσεται σε απειλή για την ειρήνη στην περιοχή και κάλεσε ΕΕ και ΗΠΑ να πάρουν θέση. «Η απόφαση του κ. Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας του Θεού Σοφίας, από Μουσείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού σε Τζαμί δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Αδιαφορία για τις Διεθνείς της δεσμεύσεις και δυστυχώς αδιαφορία για τον πόνο που προκαλεί σε όλους τους Χριστιανούς», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία κατά του αιώνιου συμβόλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί, η Ελληνική Λύση καλεί άπαντες, σε ανένδοτο αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments