Πολιτική

Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας Βερολίνο: Ενημέρωση ζητάει η αντιπολίτευση για τη «μυστική συνάντηση»

Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας Βερολίνο: Ενημέρωση ζητάει η αντιπολίτευση για τη «μυστική συνάντηση»
Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας Βερολίνο: Η είδηση ότι έγινε «μυστική συνάντηση», όπως τη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έφερε οργή στην αντιπολίτευση που ζητά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Βερολίνο. Να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για τη «μυστική», όπως την χαρακτηρίζει, τριμερή συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία. Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κριτικάρει την κυβέρνηση για τον χειρισμό της τριμερούς συνάντησης: «Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ». Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμές για τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα επιδείξει υπεύθυνη στάση: «Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγα της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Αδιανόητο να γίνονται διαρροές από την τουρκική πλευρά

To Κίνημα Αλλαγής με σχόλιο του γραφείου Τύπου επιτίθεται στην κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ζητάει άμεση ενημέρωση. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑ΄Λ αναφέρει: «Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει, ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».

Στη συγκεκριμένη συνάντηση στο Βερολίνο συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Την τριμερή συνάντηση επιβεβαίωσαν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον Γερμανό ομόλογο της στο Βερολίνο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης εικόνας της γερμανικής προεδρίας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις από το Βερολίνο και τους λοιπούς εταίρους. Επικαλούνταν, δε, τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία και το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments