Ελλάδα

Φωτιά Λαύριο: Μεγάλη η πυρκαγιά – Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση [pics+vid]

Φωτιά Λαύριο: Μεγάλη η πυρκαγιά – Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση [pics+vid]
Φωτιά Λαύριο: Η Πυροσβεστική εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους και την απομάκρυνση παιδιών από κατασκήνωση παράλληλα με την εκκένωση τεσσάρων οικισμών.

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στο Λαύριο και πιο συγκεκριμένα, στην Πούντα Ζέζα στον δήμο Λαυρεωτικής, αν και καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει πλέον, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να μην καεί ο εθνικός δρυμός.

Μολονότι δεν ελλοχεύει, τουλάχιστον έως αυτή την ώρα, κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, προληπτικά προχώρησαν στην εκκένωση αρκετών οικισμών κυρίως με εξοχικές κατοικίες, ενώ πήραν την απόφαση να εκκενωθεί κατασκήνωση με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 600 παιδιά τα οποία είναι ασφαλή στην παραλία. Την απόφαση εισηγήθηκε η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κατασκήνωση στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να εφησυχάσει τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί, αναφέρει: «Μετά τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας παρότι η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ μακριά από τον κατασκηνωτικό χώρο εμείς εκκενώσαμε την κατασκήνωση και τα παιδιά όλα έχουν οδηγηθεί στην παραλία. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που μας δίνουν οι υπεύθυνοι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Τέσσερις οι οικισμοί που εκκενώθηκαν

Τα τέσσερα σημεία τα οποία εκκενώθηκαν και οι οικισμοί της Αγριλέζας, της Καμάριζας, του Αγίου Γερασίμου και του Σουνίου, αν και αξίζει να τονισθεί πως στην αρχή οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τρεις οικισμούς και άλλα για πέντε. Αλλά η επίσημη αναφορά κάνει λόγο για τους παραπάνω τέσσερις οικισμούς.

«Είναι κρίσιμη η στιγμή. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μην κατέβει η φωτιά στο Σούνιο», εξέφρασε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και προσέθεσε πως «η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και είμαστε εδώ μαζί με τον κ. Χαρδαλιά».

Στην περιοχή βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και Ομάδα Απόκρισης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Πούντα – Ζέζα, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Ιουλίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, αυτή την ώρα επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συντρέχουν δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ οι προσπάθειες που καταβάλλει η πυροσβεστική είναι να μην επεκταθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση με πεύκα.

«Το 2010 είχαμε ζήσει κάτι ανάλογο. Είχε ξεσπάσει φωτιά σε οικόπεδο με ξερά χώρο στην είσοδο της Olympic Marine, η οποία επεκτάθηκε κι έκαψε την περιοχή πάνω από την κατασκήνωση και πάνω από τον δρόμο. Τώρα ο καπνός έχει κατεύθυνση προς το Λιμανάκι του Πασά και την κατασκήνωση. Τα αεροπλάνα περνούν ακριβώς από πάνω μας, τα ελικόπτερα κατεβαίνουν και παίρνουν νερό από τη θάλασσα», τόνισε στο protothema η Λένα Κυρίτση, κάτοικος στην Πούντα Ζέζα.

Πώς ξέσπασε η φωτιά;

Πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ αναφέρουν ότι η πυρκαγιά πιθανόν εκδηλώθηκε από βολές, σε έκταση των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στο Λαύριο. Πάντως, το βασικό μέτωπο κατακαίει χαμηλή βλάστηση και σκουπίδια.

Ωστόσο η πευκόφυτη έκταση των 3500 τετραγωνικών μέτρων όπου βρίσκεται η βιομηχανία, στην περιοχή Καμάριζα (στο ύψος του ναού Αγίας Τριάδας) καθιστά «υπαρκτό τον κίνδυνο εξάπλωσης της, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή».

Να σημειωθεί πως σε ανάρτησή του στο Twitter τo Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει, παραθέτοντας και σχετικό χάρτη, ότι μέσω του συστήματος FIREHUB εντόπισε την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κάτω Σουνίου στο Λαύριο από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε (12.40, τοπική ώρα).

Σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά, για αύριο, Παρασκευή 17 Ιουλίου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Κάρπαθο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments