Πολιτική

Ελένη Τουλουπάκη: Ποινική δίωξη σε βάρος της για κατάχρηση εξουσίας

Ελένη Τουλουπάκη: Ποινική δίωξη σε βάρος της για κατάχρηση εξουσίας
Ελένη Τουλουπάκη: H ποινική δίωξη σε βάρος της σχετίζεται με μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό για κατάχρηση εξουσίας.

Ποινική δίωξη άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της σχετικά με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

Πιο συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη σχετίζεται με μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό για κατάχρηση εξουσίας. Εκτός αυτού, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς διώκεται επίσης, για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού καθήκοντος και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Θα έχει τη δικαστική τύχη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Πλέον, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο προς τον ανακριτή και μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες, η δικογραφία για την Ελένη Τουλουπάκη θα ακολουθήσει τη δικαστική τύχη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο υπήρξε πόρισμα παραπομπής από την κυβερνητική πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι την ποινική δίωξη κατά της Ελένης Τουλουπάκη παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής που διενήργησε την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Να σημειωθεί πως η Ελένη Τουλουπάκη ορίστηκε νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς πριν από τρία χρόνια περίπου.

Το «πλούσιο» βιογραφικό της Ελένης Τουλουπάκη

Την αντεισαγγελέα εφετών Ελένη Τουλουπάκη επέλεξε, με συντριπτική πλειοψηφία, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελένης Ράικου που ηγήθηκε της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την ίδρυσή της μέχρι τότε. Έλαβε ψήφους δέκα έναντι μίας (μειοψήφησε το αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κατσιρόδης) στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το οποίο έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα. Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προήδρευσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενώ μετείχε και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου καθώς και μέλη από το ανώτατο δικαστήριο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η Ελένη Ράικου στο έγγραφο αντικατάστασής της άλλωστε κατήγγειλε σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από παράκεντρα και συμφέροντα που θίγονται στο χώρο του φαρμάκου, καταγγελίες για τις οποίες είχε ξεκινήσει έρευνα στον Άρειο Πάγο, όπως επίσης έρευνα άρχισε και για την αναφορά της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν απέστειλε εγκαίρως στην ανάκριση κατασχεθέντα σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ήδη μετέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που συνδράμουν το έργο των Οικονομικών Εισαγγελέων, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, που σχετίζονται με τις έρευνες από τις διάφορες λίστες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ μετείχε και στην ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών, η οποία με επικεφαλής τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα Παν. Αθανασίου, μετέβη στη Χάγη, όπου είχε κρίσιμες επαφές για τα λεγόμενα Panama Papers. Επίσης η Ελένη Τουλουπάκη είχε χειριστεί και την υπόθεση μεταξύ άλλων για τις καταθέσεις Φαλτσιανί, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ καθώς και άλλες παρεμφερείς υποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments