Ελλάδα

Αστυνομικοί κάμερες στολές: Θα υπάρχει καταγραφή και έλεγχος των επιχειρησιακών σχεδίων

Αστυνομικοί κάμερες στολές: Θα υπάρχει καταγραφή και έλεγχος των επιχειρησιακών σχεδίων
Αστυνομικοί κάμερες στολές: Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή και έλεγχος των επιχειρησιακών σχεδίων των αστυνομικών.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ένα βίντεο θα αποδείκνυε πως κινούνται τα όργανα της τάξης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου τους. Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση μετά την περίπτωση του θανάτου του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο που είχε ξυλοκοπηθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το περιβάλλον και για τις συλλήψεις μετά ξυλοδαρμού έξω από την ΑΣΟΕΕ την Τετάρτη που μας πέρασε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων θα δίνουν από τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένα στελέχη των ΜΑΤ, της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» και της ΟΠΚΕ, τα οποία θα έχουν στο κράνος ή στη στολή τους… action cameras, όπως στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η καταγραφή των κινήσεων ομάδων που έρχονται σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με στελέχη των συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και τον έλεγχο των επιχειρησιακών ενεργειών που προβαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί που τις στελεχώνουν.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις λειτουργίας τους και θα ακολουθήσει η προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ο διαγωνισμός προμήθειας και η χρησιμοποίηση των action cameras ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Επιδίωξη είναι οι αρμόδιες Αρχές να έχουν σαφή και live εικόνα από το επιχειρησιακό πεδίο των ενεργειών αστυνομικών αλλά και του περιστατικού που καλούνται να διαχειριστούν.

Το είδος, οι διαστάσεις και οι δυνατότητες των μικροκαμερών καταρτίζονται από ειδική επιτροπή που θα καθορίσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Το ιδανικό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι να φορούν όλοι οι αστυνομικοί αυτών των αστυνομικών υπηρεσιών κάμερες, ωστόσο φαίνεται πως επικρατεί η άποψη πως θα τις φέρουν οι επικεφαλής ή συγκεκριμένος αστυνομικός κάθε διμοιρίας ή ομάδας.

Να θυμίσουμε ότι για τους συλληφθέντες της Τετάρτης 15 Ιουλίου θα ισχύσει ένας πρωτοφανής περιοριστικός όρος. Οι 3 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους μετά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή. Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού προηγουμένως τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και απαγόρευσή εξόδου από τη χώρα.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση μέχρι τη δίκη τους. Μέχρι εδώ, δεν υπάρχει κάτι περίεργο, όμως, στους τρεις επιβλήθηκε ένας ακόμα όρος. Τους απαγορεύθηκε να πηγαίνουν στην περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής, κάτι πρωτοφανές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments