Διεθνή

Πειρατεία σε ελληνικό τάνκερ: Ανοιχτά της Νιγηρίας – Απήγαγαν 15 άτομα από το πλήρωμα

Πειρατεία σε ελληνικό τάνκερ: Ανοιχτά της Νιγηρίας – Απήγαγαν 15 άτομα από το πλήρωμα
Πειρατεία σε ελληνικό τάνκερ: Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή στον Κόλπο της Γουινέας και σύμφωνα με πληροφορίες απήχθησαν 15 άτομα ουκρανικής και ρώσικης καταγωγής. Το πλοίο είχε σημαία Λιβερίας αλλά είναι ελληνικών συμφερόντων.

Θύμα πειρατείας έπεσε ένα τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που έφερε σημαία Λιβερίας. Δεκεπέντε άτομα από το πλήρωμα έπεσαν θύματα απαγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα της απαγωγής είναι ρωσικής και ουκρανικής εθνικότητας. Το περιστατικό συνέβη ανοιχτά της Νιγηρίας και συγκεκριμένα Σύμφωνα με πληροφορίες από ιστοσελίδες που παρακολουθούν την κίνηση των εμπορικών πλοίων στους ωκεανούς, το τάνκερ CURACAO TRADER, δέχτηκε επίθεση στον Κόλπο της Γουινέας, 230 ναυτικά μίλια, νότια του Λάγος της Νιγηρίας, έχοντας αποπλεύσει από το Λόμε του Τόγκο. Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου είναι η LAVINIA Corp.

Η πειρατεία ανθεί τα τελευταία χρόνια

Τα φαινόμενα πειρατείας, ένοπλης βίας και απαγωγών στον Κόλπο της Γουινέας έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. Στο σημείο αυτό της δυτικής ακτής της Αφρικής (μεταξύ Γουινέας και Ανγκόλας) γίνεται το 90% των θαλάσσιων απαγωγών του κόσμου.

Ο Κόλπος της Γουινέας είναι στρατηγικής σημασίας και την ακτοπλοΐα, γιατί διαθέτει μία σειρά οργανωμένων λιμανιών και αποθέματα ενέργειας, που αντιστοιχούσαν στο 40% των εισαγωγών της Ευρώπης (το 2013). Έτσι, τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα ή χημικά είναι “θησαυρός” για τις συμμορίες που δρουν στη θάλασσα – σε χώρες μάλιστα που η φτώχεια είναι ακραία, και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα αποθέματα για τις ανάγκες των ντόπιων πληθυσμών. Η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια που το 2013 η Shell αποφάσισε να κλείσει τέσσερις αγωγούς στο Δέλτα του Νίγηρα, μετά από μία σειρά ένοπλων ληστειών και επιθέσεων από παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ένοπλες συρράξεις στην Νιγηρία

Όπως γράφει το World Politics Review και αναφέρει το flash.gr, οι αρχές της Νιγηρίας είχαν αντιμετωπίσει με σιδηρά πυγμή την πειρατεία στο Δέλτα. Το 2008, είχε οργανωθεί ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και χιλιάδες άλλοι να αναγκαστούν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους.

Η περιοχή δεν ηρέμησε ποτέ από αυτή την διαμάχη. Στο πλαίσιο των γεγονότων αυτών, πειρατές σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες στο Δέλτα ,ενώ ο στρατός επιτέθηκε στους κατοίκους, καίγοντας 20 σπίτια σε κοντινό χωριό, ως αντίποινα. Τέτοιες επιχειρήσεις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού – όχι μόνο δεν μειώνεται η εγκληματικότητα – αλλά, αντίθετα, αυξάνεται η υποστήριξη των κατοίκων προς τους πειρατές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments