Διεθνή

Αγία Σοφία Ερντογάν: Με μάσκα ο Τούρκος πρόεδρος – Πήγε να επιθεωρήσει τις εργασίες

Αγία Σοφία Ερντογάν: Με μάσκα ο Τούρκος πρόεδρος – Πήγε να επιθεωρήσει τις εργασίες
Αγία Σοφία Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να ποστάρει φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας - Την ίδια στιγμή ο Πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει ότι πληγώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή ημέρα κατέφθασε στην Αγιά Σοφιά φορώντας μάσκα, και συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς με σκοπό να επιθεωρήσει τις εργασίες για τη μετατροπή του ιστορικού μουσείου σε τζαμί. Όπως έχει γίνει γνωστό η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Παρ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να ποστάρει φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας αποκαλύπτοντας διάφορα σημεία του ναού. Εξάλλου όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του ναού.

Πάπας Φραγκίσκος: “Πονάω πολύ”

Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την Κυριακή ότι πληγώθηκε από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. «Οι σκέψεις μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και πονάω πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή κατά την καθιερωμένη ευλογία του στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Κυριακή το ναό για να επιβλέψει τις εργασίες μετατροπής του σε τζαμί, ενώ το «δεξί του χέρι», ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στο CNN ότι η Άγκυρα απηύθυνε πρόσκληση στον ποντίφικα για να επισκεφθεί την Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τέμενος.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Αγία Σοφία έιναι ιδιοκτησία της Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι «η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο». «Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των ‘λαών’ στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας καιαντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, λέει ότι είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας «και κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγία Σοφία συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments