Άποψη

Ψυχραιμία στο Αιγαίο

Ψυχραιμία στο Αιγαίο
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr προτείνει ψυχραιμία σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Τονίζει ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία θέλει εντάσεις, εμείς θέλουμε ηρεμία. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας πως η χώρα μας είναι αμυνόμενη.

Αν οι… «Σειρήνες στο Αιγαίο» ήταν κωμωδία για την τηλεόραση και τις κινηματογραφικές αίθουσες, δεν είναι δύσκολο να ζήσουμε ένα δράμα στην πραγματικότητα αν κάποιοι συνεχίσουν να ακούν συνεχώς σειρήνες πολέμου στα αυτιά τους. Είναι προφανές ό,τι η Ελλάδα οφείλει να είναι σε επιφυλακή. Αλλά, σε αυτό το θέμα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις. Όλοι οι υπόλοιποι, που απλά βάζουν μπαρούτι, δεν έχουν καμία θέση.

Και οι δημοσιογράφοι έχουν χρέος να είναι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτουργούν ως επισπεύδοντες. Η Τουρκία κάνει το παιχνίδι της, εμείς θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στα δικά μας συμφέροντα. Η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξασφάλισε σημαντικούς πόρους. Μέσω μιας εντελώς νέας διαδικασίας για την πολύπαθη Ένωση. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε και να κοιτάμε μπροστά. Αντίθετα, ο Ερντογάν είναι χαμένος σε κρίσεις σε όλο το μήκος των ανατολικών και νότιων συνόρων του. Και επειδή τον θρέφουν οι εντάσεις έφτασε να μπλέξει τον λαό του μέχρι και στον εμφύλιο στη Λιβύη.

Ελπίζω όλοι όσοι έχουν ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής γραμμής να αντιλαμβάνονται ότι οι επιδιώξεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι αποκλίνουσες. Η Τουρκία θέλει εντάσεις, εμείς θέλουμε ηρεμία. Για να δουλεύει ο τουρισμός μας, για να γίνει η χώρα μας βάση επιχειρήσεων και εργαζομένων από ολόκληρο τον κόσμο. Για να ενισχύσουμε την εκπαίδευση και την υγεία μας. Όλα αυτά είναι θέματα που για τον Ερντογάν δε βγάζουν λεφτά. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει «οικόπεδα», φυσικούς πόρους και εξοπλισμούς. Έχει συνηθίσει να ζητά από τους πολίτες του να συμμετέχουν στα… όνειρά του με φόρο αίματος. Εδώ δεν ισχύει αυτό. Στη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ έκοψε τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο και από τότε δεν έχει δει ξανά άσπρη μέρα.

Η χώρα μας είναι αμυνόμενη

Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν πως θα πρέπει να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο. Αλλά, θα πρέπει να είναι σαφές και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας πως η χώρα μας είναι αμυνόμενη. Κανείς δε θα πρέπει με δημοσιεύματα ή δηλώσεις να δώσει την αίσθηση ό,τι η Ελλάδα επιδιώκει τη σύγκρουση. Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα μας θα πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή κουβέντα για τους εξοπλισμούς. Οι Δανοί έφτιαξαν τρεις φρεγάτες με κόστος λιγότερο από το 1/3 των γαλλικών. Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να μας πουν τι τους εξυπηρετεί. Αν θέλουμε τις γαλλικές των 3 δις ευρώ γιατί είναι καλύτερες ή για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη της Γαλλίας; Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και η μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

Κάποιοι πιστεύουν πως στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα κάποια πράγματα γίνονται και δε λέγονται. Αλήθεια είναι αυτό. Αλλά η συζήτηση για την εθνική γραμμή ή η διαμόρφωση αμυντικού δόγματος δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Κάθε σύγχρονο κράτος μπορεί να κάνει αυτή την κουβέντα χωρίς ενοχές. Και, το κυριότερο, χωρίς ο ένας να κατηγορεί τον άλλον. Για διαφθορά, ενδοτική ή εθνικιστική πολιτική. Αρκεί όλοι να είναι ρεαλιστές και να διαθέτουν την απαραίτητη συναισθηματική νοημοσύνη. Γιατί η στραβή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε βάρδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments