Ελλάδα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου: Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του κήπου με 6000 νέα φυτά

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου: Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του κήπου με 6000 νέα φυτά
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου: Νέα όψη για τον κήπο του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Σε ειδική τελετή παρουσιάστηκαν οι αλλαγές παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και του δημάρχου Αθηναίων.

Σε ειδική τελετή τη Δευτέρα 20 Ιουλίου παρουσιάστηκε το έργο της ανάπλασης και της αναδιαμόρφωσης του εξωτερικού κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο νέος κήπος είναι εμπλουτισμένος με 6.000 νέα φυτά και στοχεύει να αναδείξει το ιστορικό κτίριο.

Το εμβληματικό κτίριο της οδού Πατησίων που φέρει τις υπογραφές των Λούντβιχ Λάνγκε, Παναγή Κάλκου, Αρμόδιου Βλάχου και Ερνστ Τσίλλερ αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά τις νέες παρεμβάσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνον τη φύτευση χιλιάδων φυτών.

Όπως αναφέρει το Cnn.gr, στόχος της αναμόρφωσης του εξωτερικού κήπου του Μουσείου, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του εμβληματικού Μουσείου και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι γνωστό ποιος σχεδίασε τον κήπο στις αρχές του 20ου αιώνα

Το έργο έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη της Japan Tobacco International η οποία συνεργάστηκε με το πλέον εμβληματικό Μουσείο της χώρας και με την εταιρία αρχιτεκτονικής τοπίου “Ecoscapes” προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός χώρου ελκυστικού, ασφαλούς και βιώσιμου που θα λειτουργήσει ως ένα νέο «πράσινο τοπόσημο» για την Αθήνα και τους επισκέπτες του Μουσείου.

Ο εξωτερικός κήπος του Μουσείου διαμορφώθηκε μεταξύ 1895 και 1909, αρκετά χρόνια αργότερα από την αποπεράτωση του ίδιου του Μουσείου, ενώ δεν είναι γνωστό ποιος τον σχεδίασε. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον Κήπο του Ζαππείου Μεγάρου, ο οποίος διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο.

Η χάραξή του παραπέμπει στην οργάνωση των αντίστοιχων γαλλικών κήπων. Η φυσιογνωμία του Κήπου, παρότι έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις τόσο ως προς τις φυτεύσεις όσο και ως προς το σχεδιασμό, παρέμενε ο ίδιος στις ημέρες μας, χωρίς σημαντικές αλλαγές, παρά τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004″.

Οι βοτανικές συλλογές παραπέμπουν σε τοπίο της Αρχαιότητας

Οι βοτανικές συλλογές στους θεματικούς κήπους συνοδεύονται από επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική Γραμματεία. Τα 6.000 νέα φυτά της ιθαγενούς χλωρίδας που φυτεύτηκαν στους κήπους του Μουσείου, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια εικόνα από τους αρχαίους ελληνικούς κήπους και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία του τοπίου την εποχή της Αρχαιότητας.

Η συνεργασία της JTI με το ιστορικότερο μουσείο της χώρας και ενός εκ των σημαντικότερων στον κόσμο, ξεκίνησε το 2016, όταν η εταιρία υποστήριξε την ανάπλαση του κήπου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ανέλαβε τη συστηματική του συντήρηση, μια δέσμευση που πρόσφατα ανανέωσε.

Στόχος είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο κήπος επανασχεδιάστηκε για την οπτική απόλαυση και την αξία της περιήγησης. Η έμπνευση προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, όπως αυτοί περιγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Πρωταγωνιστής της νέας ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας, που παρ’ όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου με συνεχές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και προοπτικές ευδοκίμησης. Σε όλες τις επιφάνειες φύτευσης εγκαταστάθηκαν νέο σύστημα αυτόματης άρδευσης και νέος σύγχρονος ανθεκτικός φωτισμός.

Τα φυτά

Βοτανικές συλλογές συνοδεύονται από επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Πάνω από 60 δένδρα φυτεύτηκαν όπως κυπαρίσσια, ελιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, γκόρτσια, κυδώνια, λωτοί, πυρηνοκάρπα, ροδιές, τάξοι, ιτιές κλαίουσες και μυρτιές ενώ για την παρασκευή του χλοοτάπητα χρησιμοποιήθηκε αγριάδα και για την εγκατάσταση εδαφοκαλυπτικών, γκαζάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments