Διεθνή

Ρατσισμός και Κορωνοϊός: Οι “δύο θανατηφόροι ιοί” που σκοτώνουν την Αμερική

Ρατσισμός και Κορωνοϊός: Οι “δύο θανατηφόροι ιοί” που σκοτώνουν την Αμερική
Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με απρόσμενες εξελίξεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πριν από ενάμιση μήνα ο ειδησεογραφικός οργανισμός CNN ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία που έδειχνε τον τίτλο “δυο θανατηφόροι ιοί σκοτώνουν τους Αμερικανούς: covid-19 και ρατσισμός”. Το tweet έγινε το πιο δημοφιλές αφού χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού θερίζει ανθρώπινες ζωές και φτάνει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον κορω νοϊό, ενώ πάνω από 143.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο, τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου Νόσων υποδεικνύουν ότι οι μαύροι που προσβάλλονται από τον κορονοϊό είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν, ενώ το περιοδικό Wired ανέφερε πριν από καιρό ότι η οικονομική ανισότητα, η έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και τρόφιμα και άλλες διαρθρωτικές ανισότητες, συμβάλλουν στο ότι οι μαύροι πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο από την πανδημία.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Washington Post σχετικά με τους πυροβολισμούς εναντίον Αμερικανών, ανά φυλή, οι μαύροι παρότι αντιπροσωπεύουν το 13,4% του συνολικού πληθυσμού, γίνονται θύματα πυροβολισμών είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πριν από έξι ημέρες εξήρε τις αστυνομικές διευθύνσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και φάνηκε να υποβαθμίζει την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς, δηλώνοντας ότι σκοτώνονται «περισσότεροι λευκοί» από αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News, ο δισεκατομμυριούχος ρωτήθηκε γιατί συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους τόσο πολλοί μαύροι στα χέρια αστυνομικών. «Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι, το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Τι φρικτή ερώτηση (…). Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Περισσότεροι λευκοί άνθρωποι, παρεμπιπτόντως. Περισσότεροι λευκοί», αποκρίθηκε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής την αστυνομία στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου πυροδότησε διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ κι έφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αστυνομική βία με θύματα μαύρους.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της εφημερίδας The Washington Post, η αστυνομία στις ΗΠΑ ανοίγει πυρ σε δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό εναντίον μαύρων πολιτών, παρότι οι μισοί άνθρωποι που πεθαίνουν από αστυνομικά πυρά είναι λευκοί. Οι διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, έφεραν ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της οικονομικής ανισότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία – θέμα που είχε λάβει ήδη διαστάσεις εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Όπως φαίνεται στο μοναδικό infographic του Pagenews.gr και σύμφωνα με το Forbes το ποσοστό ανεργίας των μαύρων στην Αμερική για τον Μάιο του 2020 ήταν 16,8%. Ενώ για τους λευκούς ανερχόταν σε 12,4 %. Το χάσμα του πλούτου στην Αμερική αυξάνεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 καθώς τα εισοδήματα των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων «πάγωσαν», ενώ τα εισοδήματα των ανώτερων στρωμάτων συνέχισαν να αυξάνουν.

Έτσι, 17.150 δολάρια είναι ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών για τα νοικοκυριά των μαύρων το 2016, σύμφωνα με το Brookings. Αντιστοίχως, για τα νοικοκυριά των λευκών ήταν 171.000 δολάρια. Σε 44,3% μειώθηκε κατά μέσο όρο ο πλούτος των μαύρων νοικοκυριών από το 2007 έως το 2013, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα λευκά νοικοκυριά βίωσαν μια μικρότερη, αλλά σημαντική, απώλεια της τάξης του 26%. Όσον αφορά την κατοικία, 40% λιγότεροι μαύροι, σε σχέση με τους λευκούς, έχουν δικό τους σπίτι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ενώ το 28% των μαύρων ιδιοκτητών δεν πλήρωσαν ή καθυστέρησαν την πληρωμή των ενυπόθηκων δανείων τον Μάιο του 2020, στην καρδιά της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός έναντι 9% των λευκών ιδιοκτητών. Και 2 στις 5 επιχειρήσεις μαύρων αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αντίστοιχα, μόνο ένας στους πέντε λευκούς επιχειρηματίες αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του.

«Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο να μειωθούν οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των νοικοκυριών των μαύρων και των λευκών, κατά τα τελευταία 70 χρόνια», σύμφωνα με μια έρευνα των οικονομολόγων Moritz Kuhn, Moritz Schularick και Ulrike I. Steins. Το Ινστιτούτο Brookings επισημαίνει πως η διαφορά πλουσίων λευκών Αμερικανών και πλουσίων μαύρων Αμερικανών είναι σήμερα υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν στις αρχές αυτού του αιώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments