Πολιτική

Έτσι θα ψηφίζουν οι ομογενείς

Έτσι θα ψηφίζουν οι ομογενείς
Εξετάζεται το νομοσχέδιο που θα βοηθήσει στο να ψηφίζουν οι ομογενείς.

Ήταν Ιούνιος του 2019 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, αναφερόμενος στην ψήφο των ομογενών είχε πει: “ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση αφορά τη δυνατότητα οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει κόμμα που θα τους στερήσει αυτό το δικαίωμα”. Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 η νέα κυβέρνηση με πλειοψηφία 288 βουλευτών έκανε νόμο του κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία η υλοποίηση της πύλης υποδοχής των αιτήσεων των Ελλήνων εκλογέων που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Σε λίγες ημέρες όποιος πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Νόμος 4648/2019 θα μπορεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τάμπλετ να υποβάλλει την αίτησή του, προκειμένου να εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την οποία εργαζόταν συστηματικά και αθόρυβα τους τελευταίους μήνες ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μαζί με τους συνεργάτες του και με τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό τομέα.

(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ ÅUROKINISSI)

Ο στόχος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήταν διπλός: Να είναι η πλατφόρμα εύχρηστη και ταυτόχρονα ασφαλής. Θυμίζουμε ότι βάσει του νέου νόμου για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους τίθενται μόνο δυο προϋποθέσεις:

  • Να έχουν διαμείνει συνολικά τουλάχιστον για δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία
  • Να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή τρέχον έτος

Ειδικά για τη φορολογική δήλωση, υπάρχει εξαίρεση για όσους νέους κάτω των 30 ετών δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον έχουν υποβάλει οι γονείς τους. Η διαδικασία πιστοποίησης για τους ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό θα είναι απλή. Ο εκλογέας για την είσοδο στην εφαρμογή χρησιμοποιεί τους κωδικούς του Taxis που διαθέτει. Θα εγγράφεται ηλεκτρονικά στον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο, είτε υποβάλλοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά είτε επιτρέποντας στις δημόσιες υπηρεσίες να τα αντλήσουν από δικές τους βάσεις δεδομένων. Δηλαδή, με ένα απλό έγγραφο- μια βεβαίωση σπουδών ή καταβολής εισφορών ή ένα απολυτήριο Στρατού – ο Έλληνας που ζει εκτός συνόρων θα ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Φυσικά, όλοι διατηρούν το δικαίωμα της ψήφου στο οικείο εκλογικό τμήμα εντός Ελλάδας.

Η διαδικασία θα είναι συνεχώς ανοιχτή και οι αιτήσεις θα λαμβάνονται υπόψη μέχρι και τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει περιθώριο κάθε Έλληνας του εξωτερικού γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία των εκλογών να αποφασίσει αν θα βρίσκεται εντός ή εκτός της επικράτειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα,  έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αναζήτηση των δικαιολογητικών για την πιστοποίηση του χρόνου παραμονής, η οποία γίνεται όπου είναι εφικτό ηλεκτρονικά, μέσω διασύνδεσης των μητρώων του ελληνικού Δημοσίου. Σε διαφορετική περίπτωση οποιοδήποτε δικαιολογητικό μπορεί να αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εθνικής Άμυνας).

Με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μπαίνει μπροστά η διαδικασία για την ψήφο για πρώτη φορά των Ελλήνων του εξωτερικού, που στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα είναι μαζική. Οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με τουλάχιστον 40 εκλογείς. Αυτά θα δημιουργούνται σε πρεσβείες και προξενεία της χώρας, αλλά και σε εγκαταστάσεις των αποδήμων, καθώς και σε άλλα κτίρια στις χώρες όπου είναι μεγάλες οι αποστάσεις από την έδρα των Διπλωματικών Αρχών. Επιπλέον από τις επόμενες εθνικές εκλογές αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας και απαιτείται οι 3 από  τους 15 να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού εκ των οποίων τουλάχιστον ένας να είναι σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments