Πολιτική

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Επικοινωνία των δύο ηγετών για την Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Επικοινωνία των δύο ηγετών για την Ανατολική Μεσόγειο
Μητσοτάκης - Μέρκελ: Με την Γερμανίδα καγκελάριο συνομίλησε χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι δυο τους συζήτησαν για τις τουρκικές προκλήσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ είχαν το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου τηλεφωνική επικοινωνία με αφορμή τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιτυχία της χώρας μας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης από την μεριά του ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μέσογειο κάνοντας ειδική αναφορά στη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Λίγο αργότερα η Γερμανίδα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, ενώ αξιολόγησαν και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες περιοχές.  Οι επικοινωνίες της κ. Μέρκελ προφανώς εντάσσονται στην προσπάθεια διαμεσολάβησης της καγκελαρίου προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, λίγες μόλις ημέρες από την τριμερή (Ελλάδα – Τουρκία – Γερμανία) συνάντηση του Βερολίνου.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο»

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ζητούσε από την Άγκυρα να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο κ. Μάας είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και να μην ξεκινήσει παρόμοιες επιχειρήσεις κοντά σε ελληνικά νησιά.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός: «Μιλήσαμε για την Τουρκία και τις γεωτρήσεις. Οι θέσεις μας είναι σαφείς σχετικά με τις γεωτρήσεις και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο – πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Η πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα εξεταστεί μέσω αυτού του πρίσματος, εάν τερματιστούν όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments