Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Αντίστροφη μέτρηση στην Τουρκία για την πρώτη προσευχή – Kουρτίνες στα ψηφιδωτά

Αγιά Σοφιά: Αντίστροφη μέτρηση στην Τουρκία για την πρώτη προσευχή – Kουρτίνες στα ψηφιδωτά
Αγιά Σοφιά: Όλα έτοιμα είναι στην Αγιά Σοφιά για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή αύριο. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας ανακοίνωσε για τους πιστούς ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Την αυριανή ημέρα περιμένουν στην Τουρκία, καθώς έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της 10ης Ιουλίου, η Αγιά Σοφιά θα λειτουργεί ως τζαμί. Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, έκανε ανακοινώσεις αναφορικά με την αυριανή πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων. Η κύρια προσευχή (Τζουμά Ναμαζί) αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουλίου περίπου στις 13:30.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς ωστόσο, θα ανοίξουν από τις 10:00 και θα παραμείνουν ανοικτές έως την επόμενη ημέρα το πρωί.

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγιά Σοφιά. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε ο Γερλικαγιά προς τους μουσουλμάνους που αναμένεται αύριο να προσευχηθούν εκεί. Ο ίδιος μιλώντας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή του να προχωρήσει στην μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. «Όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενθουσιασμένοι. Το ίδιο κι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, πως η Αγιά Σοφιά εδώ και 86 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο. Από αύριο ως τζαμί.

Ακόμη, σύμφωνα με την «Daily Sabah», ο Γερλικαγιά ζήτησε από τους πιστούς να μην έχουν μαζί τους τσάντες και σακίδια. Παράλληλα, διευκρίνισε πως θα υπάρξουν διάφοροι χώροι προσευχής και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο. Στην πρώτη προσευχή θα είναι παρόν ο Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο ενώ θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Όσον αφορά το χώρο, στη δεξιά πλευρά της Αγιάς Σοφιάς έχουν στρωθεί 4.000 τμ τιρκουάζ χαλιά και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Χθες, ο Αλί Ερμπάς, ανέφερε πως: «δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε ένα καρφί».

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την προετοιμασία:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments