Διεθνή

Amy Winehouse: 9 χρόνια από τον θάνατο της μελαγχολικής τραγουδίστριας που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα [pics]

Amy Winehouse: 9 χρόνια από τον θάνατο της μελαγχολικής τραγουδίστριας που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα [pics]
Amy Winehouse: Σαν σήμερα, 9 χρόνια πριν, σίγησε η τελευταία φωνή που μας έκανε να ανατριχιάσουμε.

Σχεδόν μια δεκαετία έχει περάσει από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Αγγλίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια, γνωστή για τα δυναμικά της contralto φωνητικά Amy Winehouse, αφού πέθανε σαν σήμερα (23 Ιουλίου) το 2011.

Το ντεμπούτο άλμπουμ της, «Frank», κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου 2003. Το άλμπουμ ήταν μια παραγωγή κυρίως του Σαλαάμ Ρέμι και πολλά τραγούδια είχαν επηρεαστεί από την τζαζ. Εκτός από δύο διασκευές, κάθε τραγούδι είχε γραφτεί και από την ίδια την Amy. Το άλμπουμ έλαβε θετικές κριτικές και έφερε συγκρίσεις της φωνής της με τις φωνές των Σάρα Βον, Μέσι Γκρέι και άλλων.

Από μικρή αγαπούσε τη μουσική

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή του Σάουθγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 σε οικογένεια Εβραίων, με ρωσική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της, η οποία άσκησε επιρροή στο ενδιαφέρον της για την τζαζ. Η Amy ήταν η κόρη του Μίτσελ, οδηγού ταξί και της Τζάνις, μιας φαρμακοποιού. Ο αδελφός της, Άλεξ, ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από εκείνη. Ο πατέρας της συνήθιζε να τραγουδάει συχνά κομμάτια του Frank Sinatra στη μικρή Amy, η οποία επίσης υιοθέτησε αυτή τη συνήθεια, σε σημείο που οι καθηγητές της ήταν αδύνατο να την κρατήσουν ήσυχη στην τάξη.

Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν εννέα ετών. Τότε η γιαγιά της πρότεινε να στείλει την Amy στη θεατρική σχολή «Susi Earnshaw Theatre School» για περισσότερη εξάσκηση και στα δέκα της, δημιούργησε το μικρό συγκρότημα «Σουίτ εν Σόουρ» με την παιδική της φίλη Τζούλιετ Άσμπάι, αλλά το συγκρότημα δεν είχε μέλλον. Έμεινε στη θεατρική σχολή «Έρνσο» για τέσσερα χρόνια, πριν από την αναζήτησή της για πλήρη εξάσκησή της στη θεατρική σχολή «Sylvia Young’s Theatre School», αλλά η Amy αποβλήθηκε και επειδή δεν γράφτηκε εγκαίρως στο σχολείο αλλά και επειδή έκανε μία τρύπα για σκουλαρίκι στη μύτη της.

Ακύρωσε την εμφάνισή της στην Αθήνα λίγο καιρό πριν πεθάνει

Από το 2007 και πέρα άρχισε να γίνεται πολύ πιο γνωστή. Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς κέρδισε βραβείο, με το «Rehab» από τη δισκογραφική της δουλειά του 2006, «Back to Black». Σύντομα όμως, η τραγουδίστρια κατέρρευσε ύστερα από υπερβολική δόση ηρωίνης και χρειάστηκε ένεση αδρεναλίνης αλλά και πλύση στομάχου. Τις επόμενες μέρες τις πέρασε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου ενώ αναγκάστηκε να αναβάλει την εμφάνισή της στο Όσλο.

Να σημειωθεί πως η Winehouse αντιμετώπιζε προβλήματα βουλιμίας και εκτός από τα ναρκωτικά ήταν εθισμένη και στο αλκοόλ. Την άρνησή της να ενταχθεί σε κέντρο απεξάρτησης την κατέγραψε στο τραγούδι «Rehab», το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία. Μάλιστα, η Amy Winehouse επρόκειτο να τραγουδήσει ζωντανά, για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του «Ejekt Festival» το καλοκαίρι, στις 22 Ιουνίου 2011, αλλά ακύρωσε αυτή και τις υπόλοιπες δέκα εμφανίσεις της. Ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της, καθώς, είπε χαρακτηριστικά, «αυτό ήταν το καλύτερο που έπρεπε να κάνει».

Ο σωματοφύλακάς της τη βρήκε νεκρή

Ο σωματοφύλακάς της ανέφερε ότι έφτασε στο σπίτι της τρεις μέρες πριν τον θάνατό της και ότι είχε την αίσθηση πως ήταν μεθυσμένη. Παρατήρησε ότι έκανε μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μέσα στις μέρες που ακολούθησαν και ανέφερε πως «γελούσε, άκουγε μουσική και έβλεπε τηλεόραση τα ξημερώματα την ημέρα του θανάτου της». Σύμφωνα με τον σωματοφύλακα, βρήκε τη WInehouse να είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και προσπάθησε ανεπιτυχώς να την ξυπνήσει.

Αυτό δεν του προκάλεσε υποψίες επειδή η ίδια κοιμόταν αργά και δεν ξυπνούσε εύκολα. Αργά το μεσημέρι έκανε έναν έλεγχο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμό. Ανέφερε ότι κάλεσε αμέσως την άμεση δράση. Οι πραγματογνώμονες μπήκαν στο σπίτι της και αμέσως μετά η αστυνομία έκλεισε τον δρόμο. Βρέθηκαν ένα μικρό και δυο μεγάλα μπουκάλια βότκας στο δωμάτιό της. Η αστυνομία ανέφερε ότι τα αίτια του θανάτου της ήταν ανεξήγητα.

«Αυτό σκότωσε την αδελφή μου»

Η νεκροψία έγινε στις 25 Ιουλίου 2011 με τα αποτελέσματά της να είναι ατελή και να μην μπορούν να στοιχειοθετήσουν την αιτία του θανάτου της. Στις 26 Οκτωβρίου 2011, η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, «οι συνέπειες αυτών των δυνητικά θανατηφόρων επιπέδων αποτέλεσαν την αιτία του αιφνίδιου θανάτου της».

Στις 17 Δεκεμβρίου 2012, οι βρετανικές Aρχές ξανάνοιξαν την υπόθεση γύρω από τον θάνατό της. Στις 8 Ιανουαρίου 2013, μια δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε ότι πέθανε από δηλητηρίαση εξαιτίας του αλκοόλ. Ο αδελφός της, Άλεξ αποκάλυψε την πεποίθησή του πως οι διατροφικές διαταραχές της αδερφής του και η συνεπακόλουθη φυσική αδυναμία της ήταν η βασική αιτία του θανάτου της. «Υπέφερε από υπερβολική βουλιμία. Αυτό δεν αποτελεί αποκάλυψη, το καταλάβαινες απλά κοιτώντας την. Θα πέθαινε ούτως ή άλλως, εξαιτίας αυτής της πάθησής της, αλλά αυτό που τη σκότωσε πραγματικά ήταν η βουλιμία. Νομίζω ότι την έκανε πιο αδύναμη και πιο ευαίσθητη. Εάν δεν είχε διατροφικές διαταραχές, το ανοσοποιητικό της σύστημα θα ήταν πιο ισχυρό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments