Ελλάδα

Λουκία: Πωλείται ο διάσημος οίκος μόδας

Λουκία: Πωλείται ο διάσημος οίκος μόδας
Λουκία: Η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στην καριέρα της και πουλάει τον οίκο μόδας που διαθέτει. Η ίδια δεν εγκαταλείπει τον χώρο αλλά μάλλον θα κάνει αυτό που την εμπνέει περισσότερο. Θα σχεδιάζει για το θέατρο.

Είναι ίσως από τις πλέον διασημότερες Ελληνίδες σχεδιάστριες που έχει βάλει το στίγμα της σε αυτό που ονομάζουμε υψηλή ραπτική στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Λουκία, που αποφασίζει να αλλάξει σελίδα στην καριέρα της, και ψάχνει να βρει αγοραστή για τον οίκο μόδας που διαθέτει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του «Enjoy» η σπουδαία σχεδιάστρια θα συνεχίσει τις δημιουργίες της αλλά μόνο για το θέατρο και ψάχνει κάποιον που θα μπορέσει να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι και την ίδια αφοσίωση τη δουλειά του οίκου «Lukia».

Εξάλλου πηγή έμπνευσής της ήταν πάντα η τέχνη. Το θέατρο, η ποίηση, ο κινηματογράφος, η μουσική και η ζωγραφική. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει έναν από τους πλέον πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ελληνική μόδα. Έχει βάλει τη σφραγίδα της σε μία ολόκληρη εποχή, ενώ η υψηλή ραπτική του οίκου μόδας «Loukia» καθηλώνει και συνάμα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχους οίκους του εξωτερικού.

Η Λουκία γεννήθηκε στη Σάμο. Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αλλά οι πειραματισμοί της γρήγορα την οδήγησαν στη φυσική κλίση της: στο σχεδιασμό του ενδύματος. Το πρώτο της patchwork το έκανε 9 ετών. Για σαράντα χρόνια από τη μόνιμη βάση της στην Κανάρη 24, επί της Πλατείας Κολωνακίου, δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί ενδύματα που δεν υπάγονται αποκλειστικά στους αυστηρούς «κανόνες» της υψηλής ραπτικής, αλλά συνδυάζουν με έναν ελεύθερο ευφάνταστο τρόπο επιρροές από όλες τις τέχνες.

Η Λουκία είναι η μοναδική σχεδιάστρια που έχει αφιερώσει ολόκληρες συλλογές της σε ταινία του Φελίνι (E la nave va), στη Μπίλι Χολιντέι, στη Μπγιορκ και στον Κλίμτ. Είναι, επίσης, η μοναδική Ελληνίδα σχεδιάστρια που τα Harrods αφιέρωσαν σε δουλειά της μία βιτρίνα τους.

Η συνεργασία της με τους «Μεγάλους» του θεάτρου

Η εγγενής πολυπρισματικότητα και υπαινικτική θεατρικότητα των ρούχων της την οδήγησε στην ενδυματολογία του θεάτρου νωρίς, με κομβικό σημείο εκκίνησης την αλησμόνητη συνεργασία της με τη Μελίνα Μερκούρη στο «Γλυκό Πουλί της Νιότης», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν. Ακολούθησαν συνεργασίες της με το Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη και το «Αττις» του διεθνούς Ελληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου, σε έργα των Τένεσι Ουίλιαμς, Χάρολντ Πίντερ, Χάινερ Μίλερ, Μολιέρου. Έχει δυο φορές τιμηθεί με βραβείο κοστουμιού στο θεσμό των θεατρικών βραβείων του «Αθηνοράματος».

Από το Τόκιο μέχρι το Τελ Αβίβ

Η Λουκία έχει μετακαλέσει το Μαύρο Θέατρο της Πράγας. Οι καλλιτέχνες έπαιζαν δίπλα στα ρούχα. Οι παρουσιάσεις των συλλογών της δεν γίνονται τυχαία σε θέατρα. Μοιάζει να είναι ο φυσικός χώρος τους. Η Λουκία συνθέτει διαχρονικά ενδύματα, με αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα φίνα υλικά της διαπερνά το χρόνο. Η αδιαφιλονίκητη μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας έχει πραγματοποιήσει επιδείξεις από το Τόκιο μέχρι το Τελ Αβίβ. Από τις εκδόσεις «Πάπυρος» κυκλοφορεί η βιβλιογραφία της, με την υπογραφή της Μία Κόλλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments