Ελλάδα

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Αφιέρωμα στη μεγάλη στιχουργό οργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Αφιέρωμα στη μεγάλη στιχουργό οργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Την μεγάλη στιχουργό τίμησε ο Δήμος Καστοριάς με μια μουσική βραδιά γεμάτη από τα τραγούδια της.

Μπορεί η πανδημία να έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι να οργανωθούν καλλιτεχνικά γεγονότα αν υπάρχει η θέληση και η αποφασιστικότητα να οργανωθούν. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι ένας εξαιρετικός λόγος να γίνει η υπέρβαση και να οργανωθούν εκδηλώσεις προς τιμήν της. Αυτό έγινε χθες στην Καστοριά με πρωτοβουλία του Δήμου.

Στο Θέατρο Βουνού Καστοριάς οργανώθηκε χθες Δευτέρα 28 Ιουλίου μια βραδιά αφιερωμένη στην αείμνηστη στιχουργό, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Σύμφωνα με το orizontespress.gr, ο φανταστικός χώρος, ένα καταπληκτικό καλλιτεχνικό σχήμα και δύο εξαιρετικές φωνές συνέθεσαν το υπέροχο σκηνικό μιας θαυμάσιας μουσικής καλοκαιρινής βραδιάς που ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη και αείμνηστη στιχουργό, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Το Λαϊκό Σύνολο Πολυτονικής Ορχήστρας Κατερίνης ενθουσίασε τον κόσμο που απόλαυσε και σιγουτραγούδησε όλες τις γνωστές επιτυχίες της στιχουργού, ενώ η αντιπροσωπεία του Δήμου Κατερίνης αντάλλαξε αναμνηστικά με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς, κ. Χρήστο Μουρατίδη, ο οποίος έχει όλη την επιμέλεια των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καστοριάς, που συνεχίζονται με μεγάλη απήχηση και επιτυχία.

Λίγα λόγια για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Η Ευτυχία Χατζηγεωργίου-Οικονόμου, αργότερα Νικολαΐδου και τελικά Παπαγιαννοπούλου (1893 – 7 Ιανουαρίου 1972) ήταν Ελληνίδα στιχουργός, μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, στην Ελλάδα αρχικά σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε σημαντική λαϊκή στιχουργό.

Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 και να τα πουλά για ποσά από 200 έως 300 δραχμές, με σκοπό την επένδυσή τους στη χαρτοπαιξία. Όταν έγραφε τους στίχους, έπειτα αποποιούνταν τα πνευματικά της δικαιώματα.

Πάρα πολλά τραγούδια της έγιναν επιτυχίες. Στίχοι της υπάρχουν σε πολλές λαϊκές επιτυχίες:

Ηλιοβασιλέματα,

Περασμένες μου αγάπες σε μουσική Μανώλη Χιώτη, Δυο πόρτες έχει η ζωή,

Φεύγω με πίκρα στα ξένα που τραγούδησε ο Καζαντζίδης,

Πετραδάκι, πετραδάκι, Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά, Όνειρο απατηλό σε μουσική Απόστολου Καλδάρα,

Η διπρόσωπη (Σβήσε με κυρά μου), σε μουσική και εκτέλεση Αντώνη Ρεπάνη

Συρματοπλέγματα βαριά σε μουσική Μπάμπη Μπακάλη,

Είμαι αϊτός χωρίς φτερά σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι,

Του ντερβίση το πιοτό και Τι να σου κάνει μια καρδιά σε μουσική που έγραψε ο Αντώνης Κατινάρης και άλλα πολλά.

Με τον Βασίλη Τσιτσάνη έκανε συνολικά τρία τραγούδια “Το Ντιβάνι” (PARLOPHONE B-74344), που γραμμοφωνήθηκε το 1954 με την Αννα Χρυσάφη και τον ίδιο τον Βασίλη Τσιτσάνη, “Τα αντράκια” που γραμμοφωνήθηκε το 1957 με τον Στέλιο Καζαντζίδη και “Ο φλώρος”, πάλι το 1957, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Γιώτα Λύδια.

Θεωρείται ότι έχει μερικές άγνωστες δημιουργίες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που έγραψε είναι καταχωρημένο στο όνομά της. Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.

Προσωπική ζωή

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είχε δύο κόρες, τη Μαίρη και την Καίτη. Μετά τον θάνατο της κόρης της Μαίρης το 1960, βρήκε καταφύγιο στη χαρτοπαιξία. Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, στις 7 Ιανουαρίου 1972, έχοντας στο πλευρό της την εγγονή της, Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της.

Κληρονομιά

Η ζωή της μεταφέρθηκε σε μορφή βιβλίου γραμμένο από την εγγονή της, Ρέα Μανέλη, με τίτλο Η Γιαγιά Μου η Ευτυχία. Αυτή η βιογραφία ενέπνευσε τον θεατρικό μονόλογο που εκτελεί η Νένα Μεντή στην παράσταση με το ονοματεπώνυμό της ως τίτλο.

Το 2019 η ζωή της έγινε ταινία με το όνομά της ως τίτλο και με πρωταγωνίστριες στον ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, τις Κάτια Γκουλιώνη (νεαρή ηλικία) και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (μεγαλύτερη ηλικία).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments