Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος με την Τουρκία – Οι ενέργειες που έκανε η Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος με την Τουρκία – Οι ενέργειες που έκανε η Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά: Την ενεργοποίηση της Αθήνας σε πολλαπλά επίπεδα πυροδότησε η προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και είναι κάτι που πυροδοτήθηκε από την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο.

«Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία με την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα», είχε δηλώσει ο Μάικλ Κάρπεντερ, στενός συνεργάτης σε θέματα Ασφάλειας του υποψήφιου για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά από την αρχή κρατούσε- και συνεχίζει να κρατά- χαμηλούς τόνους μα για να φθάσουμε, σύμφωνα με το newpost, σε αυτή την εξέλιξη προηγήθηκαν κινήσεις σε πολλά επίπεδα.

Σε διπλωματικό επίπεδο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν από την πρώτη στιγμή  σε πολύπλευρες κινήσεις προκειμένου να δείξουν ότι πρόκειται για προκλητικές και παράνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας τις οποίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί. Έτσι είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καθώς και με τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ (Μισελ, Βαν ντερ Λάιεν, Μπορέλ).

Το μήνυμα που εστάλη προς την Τουρκία από τους συνομιλητές ήταν απολύτως σαφές: Η Ελλάδα δεν αστειεύεται. Θα αντιδράσει με κάθε τρόπο σε περίπτωση παραβίασης  της εθνικής της κυριαρχίας. Εξάλλου, τα μηνύματα ήταν καθαρά προς την Τουρκία από κάθε κατεύθυνση, ιδίως από την πλευρά της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οπότε κατέστη σαφές και στην Άγκυρα ότι αν προχωρήσει στα σχέδια της, θα υποστεί κυρώσεις ενώ είναι σίγουρο πως αξιολόγησαν και τον οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο

Από την πρώτη στιγμή, όπως αναφέρει το newpost, τέθηκαν σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις και βγήκαν στο Αιγαίο ισχυρές δυνάμεις του Ελληνικού στόλου δείχνοντας την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα έχει και τις δυνάμεις και τα μέσα για κάτι τέτοιο.

Σε πολιτικό επίπεδο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης και των ελληνικών ενεργειών και να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, συνετέλεσαν στην αποκλιμάκωση αφού η άλλη πλευρά μέτρησε σοβαρά το κόστος της πραγματοποίησης των σχεδίων που είχαν ανακοινωθεί για το Oruc Reis.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments