Ελλάδα

Τίτλοι τέλους για την ιστορική εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Τίτλοι τέλους για την ιστορική εφημερίδα Έθνος της  Κυριακής
Το Έθνος είχε πρωτοεμφανιστεί στο τοπίο του ελληνικού Τύπου τον Οκτώβριο του 1913.
Το Έθνος είχε πρωτοεμφανιστεί στο τοπίο του ελληνικού Τύπου τον Οκτώβριο του 1913.

Για κάποιον ο οποίος ξέρει από εφημερίδες και τον ελληνικό Τύπο, η είδηση του «κλεισίματος» ακόμη μιας εφημερίδας έρχεται ως γροθιά στο στομάχι προκαλώντας πόνο και θλίψη. Όλοι γνωρίζουν ότι το διαδίκτυο και η ενημέρωση μέσω αυτού είναι το παρόν και το μέλλον, αλλά για κάποιους ρομαντικούς το χαρτί θα έχει πάντα άλλη βαρύτητα στην ενημέρωσή του. Η είδηση του κλεισίματος της ιστορικής εφημερίδας Έθνος, έπεσε σα βόμβα σε αναγνώστες και δημοσιογράφους. Όπως όλα δείχνουν την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 η αυλαία για το Έθνος της Κυριακής θα πέσει για τελευταία φορά.

Στο τοπίο του ελληνικού Τύπου ήρθε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου του 1913.  Εκδότης ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Νικολόπουλος. Το 1938 ο Σπύρος Νικολόπουλος φεύγει από τη ζωή και η εφημερίδα περνά στα χέρια των ανηψιών του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο. Οι Κυριαζής – Νικολόπουλος παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της από την στρατιωτική δικτατορία το 1970.

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε μαχητικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, και συνέχισε την στήριξή της στον κεντρώο-βενιζελικό χώρο όλα τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστώντας και στον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Από το 1958, αρχισυντάκτης του Έθνους ήταν ο Γιάννης Καψής, ο οποίος προσέδωσε στην εφημερίδα ένα έντονο αντιδεξιό χαρακτήρα αλλά και μια συνεχή επικέντρωση στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό.

Κατά την περίοδο 1965-1967, το Έθνος υπήρξε η εφημερίδα που λειτούργησε ως το δημοσιογραφικό στήριγμα του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο εναντίον της Δεξιάς όσο και εναντίον των «Αποστατών» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε στο Έθνος εργάζονταν, μεταξύ άλλων, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Δημήτρης Μαρούδας και ο Σπύρος Καρατζαφέρης. Η Άρτεμις Κυριαζή, σύζυγος του συνιδιοκτήτη Κώστα Κυριαζή, υπήρξε επίσης αρθρογράφος του Έθνους και ξεχώρισε για τα πρωτοποριακά για την εποχή άρθρα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών η εφημερίδα άρχισε μια πολιτική τολμηρής αντιπαράθεσης με το καθεστώς. Με έρευνες, αναδημοσιεύσεις πρακτικών του αμερικανικού Κογκρέσσου για την Ελλάδα και άλλα δημοσιεύματα ξεπέρασε τα εσκαμμένα που είχε ορίσει το καθεστώς. Το αποκορύφωμα ήρθε το 1970, την παραμονή της επετείου της επανάστασης του 1821, όταν ο Ιωάννης Ζίγδης, εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο.

Η δήλωση αυτή -που αργότερα αποδείχθηκε προφητική- δημοσιεύθηκε ως πρώτο θέμα της εφημερίδας, ενώ την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ απείλησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταφύγει στα όπλα, εάν η ίδια ή η ασφάλεια της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο κινδυνεύσουν».

Η δημοσίευση της δήλωσης Ζίγδη έδωσε το πρόσχημα στη δικτατορία για να κλείσει το Έθνος. Συνελήφθησαν αμέσως οι εκδότες του Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κ. Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο Ι. Ζίγδης. Προσήχθησαν σε δίκη και την 1 Απριλίου καταδικάστηκαν: Ι. Καψής 5 έτη, Ι. Ζίγδης 4 1/2, Κ. Κυριαζής 4, Κ. Νικολόπουλος 3, Αχ. Κυριαζής 3 έτη και Κ. Οικονομίδης 13 μήνες φυλάκιση. Στις 2 Απριλίου το Έθνος ανήγγειλε με πρωτοσέλιδους τίτλους τις καταδίκες, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από 5μηνη στέρηση της ατέλειας του χαρτιού για την εφημερίδα.[5] Στις 4 Απριλίου, με αποδεκατισμένο το στελεχικό της δυναμικό, με αφόρητο το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν δημιουργήσει οι καταδίκες και με επαπειλούμενη την οικονομική καταστροφή, η εφημερίδα ανήγγειλε την αναστολή της έκδοσής της.

Το 1978 ο Γεώργιος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του Έθνους από τον Κυριαζή και τον Νικολόπουλο και η εφημερίδα τελικά επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1981 ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων. Διευθυντής του Έθνους ανέλαβε ο Αλέκος Φιλιππόπουλος και άμεσοι συνεργάτες του ο ήταν ο Δημήτρης Βάρος και ο Νίκος Νικολαΐδης. Η εφημερίδα αρχικά υποστήριξε ένθερμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά το 1988-89 στράφηκε εναντίον του λόγω της υπόθεσης Κοσκωτά.

Ιδιαίτερη έκδοση του εκδοτικού συγκροτήματος είναι η εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα Έθνος της Κυριακής που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982. Η ηλεκτρονική έκδοση του Έθνους ήταν διαθέσιμη καθημερινά σε μορφή pdf.

Από το 2015, η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., η εταιρεία που εξέδιδε το Έθνος, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είχαν επηρεάσει και την έκδοση της εφημερίδας, αφού οι εργαζόμενοί της, ήταν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Έτσι, οι εργαζόμενοι, από την άνοιξη του 2017, είχαν  ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας.

Στις 26 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε πως το Έθνος, το Έθνος της Κυριακής και η Ημερησία, τα έντυπα της εταιρείας Πήγασος, θα βγουν σε πλειστηριασμό, για την ανάδειξη νέου ιδιοκτήτη. Ο πλειστηριασμός διεξήχθη στις 29 Ιουλίου 2017. Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε η DIMERA INVESTMENTS L.T.D. του Ιβάν Σαββίδη, με συνολικό κόστος 3.580.000 € (3.000.000 € για το Έθνος και 580.000 € για την Ημερησία).

Το Έθνος του Ιβάν Σαββίδη κυκλοφόρησε αρχικά στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017 ως εβδομαδιαίο σαββατιάτικο φύλλο για να εξελιχθεί, δυο μήνες αργότερα σε καθημερινό. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 επανακυκλοφόρησε και το Έθνος της Κυριακής, μαζί με την Ημερησία. Τον Μάρτιο του 2019 με απόφαση του Ιβάν Σαββίδη έληξε η συνεργασία της εφημερίδας με τα διευθυντικά στελέχη που είχε μέχρι τότε αναβαθμίζοντας ανθρώπους που ήδη εργάζονταν σε αυτή αρκετά χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου του 2019 ανεστάλη η έκδοση του καθημερινού φύλλου του Έθνους, με την ιστορική εφημερίδα να μένει πλέον μόνο με το κυριακάτικο φύλλο της.

Και φθάνουμε στο σήμερα. Το τελευταίο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας αναμένεται να είναι αυτό της ερχόμενης Κυριακής 9 Αυγούστου του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν και επίσημα αυτή την εβδομάδα, ενώ σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί ένα νέο ψηφιακό Μέσο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments