Πολιτική

Κωστής Χατζιδάκης: Έρχονται πολύ μεγαλύτερα προγράμματα από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Κωστής Χατζιδάκης: Έρχονται πολύ μεγαλύτερα προγράμματα από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ
Κωστής Χατζιδάκης: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση φέρνει μεγαλύτερα προγράμματα από το Εξοικονομώ - Αυτονομώ.

Σαφώς μεγαλύτερου προϋπολογισμού προγράμματα από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ, και μάλιστα σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.  «Θα κάνουμε άλμα ποσοτικό από πλευράς χρηματοδότησης, έχουμε παραπάνω πόρους λόγω και του Ταμείου Ανάπτυξης, είναι στον πυρήνα του Ταμείου να ενισχύεται η οικονομία προστατεύοντας το περιβάλλον» σημείωσε.

Για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ δήλωσε ότι οι πόροι του ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση, αλλά αποτελεί «πρόλογο», καθώς θα ακολουθήσουν αρκετά αλλά προγράμματα και από τον Ταμείο κι από το ΕΣΠΑ κάθε χρόνο. «Επομένως το Εξοικονομώ θα φαίνεται πολύ μικρό από δω και πέρα» εξήγησε ο υπουργός.

Καλύπτονται 60.000 δικαιούχοι

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης από τα προγράμματα εξοικονόμησης έχουν ωφεληθεί 130.000 δικαιούχοι από το 2010 έως σήμερα, ενώ στο εξής στόχος είναι να καλύπτονται 60.000 δικαιούχοι κάθε χρόνο.  «Ο προϋπολογισμός που καλύπτουμε πάει μέχρι τις 50.000 ευρώ και η ένταση των ενισχύσεων είναι πολύ μεγαλύτερη για τη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία φτάνει μέχρι 85% της δαπάνης, ενώ σε λιγνιτικές περιοχές φθάνει μέχρι το 95%.

Πέραν αυτών υπάρχει και 10% μπόνους για πολύ υψηλότερου επιπέδου ενεργειακή αναβάθμιση. «Καλύπτουμε και τα έξυπνα σπίτια συσκευές με αισθητήρες όχι μόνο μόνωση» διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ ξεκινά να «τρέχει» από 2 Νοεμβρίου θα υπάρχει χρόνος ενημέρωσης για τους πολίτες.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» : Ποιοι μπορούν να πάρουν επιδότηση

Επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα.

Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν -όπως ανέφερε ο υπουργός- για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου. Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κλπ, το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα.

Αλλάζει επίσης το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, γνωστοί εκ προτέρων, προς αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς καθώς και φαινομένων «συνωστισμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments