Ελλάδα

Χαράλαμπος Γώγος κορωνοϊος: Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα – Πιθανή κλιμάκωση στα μέτρα

Χαράλαμπος Γώγος κορωνοϊος: Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα – Πιθανή κλιμάκωση στα μέτρα
Χαράλαμπος Γώγος κορωνοϊος: Ο γνωστός καθηγητής μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων τονίζοντας ότι τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα.

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η χαλάρωση και η διασπορά του ιού όπως είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ. Τα χτεσινά κρούσματα να ανέβασαν τον δείκτη R στο 1, είπε ο κ. Γώγος, και είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται η επιδημία να έχει ανοδική τάση. «Είμαστε σε φάση που τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα», τόνισε και προσέθεσε πως αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη.

Επίσης, ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει και κλιμάκωση στα μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση. Βασικό πρόβλημα παραμένει το θέμα με τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Αποτελεσματικό μέτρο δεν υπάρχει, όπως εξήγησε. «Ο ολιγοσυμπτωματικός είναι περισσότερο μεταδοτικός από τον τελείως ασυμπτωματικό», επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Σχετικά με τη έξαρση του ιού λόγω της κινητικότητας των νέων που δεν τηρούν τα μέτρα ο καθηγητής είπε πως «η περίοδος αυτή είναι η περίοδος των νέων. Είναι δεδομένο ότι κυρίως οι νέοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό.»  Πρέπει να βρούμε έναν αποτελεσματικότερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, ανέφερε ο καθηγητής.

Τι σημαίνει η επανεμφάνιση Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην τελευταία καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού τον περασμένο Μαϊο είχε πει ότι: «Αν μας δείτε ξανά εμένα και τον καθηγητή Τσιόδρα θα σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη». Μετά από σχεδόν δυο μήνες το ζευγάρι της ενημέρωσης εμφανίστηκε και πάλι χθες, από το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Και οι δυο τους απηύθυναν έκκληση προς όλους τους πολίτες, και ιδίως στους νέους, να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις και τις οδηγίες για τις αποστάσεις, την υγιεινή και κυρίως τη χρήση μάσκας. «Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς κάλεςε ιδιαιτέρως τους νέους, και ως πατέρας όπως επισήμανε, «να μπουν μπροστά και να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, να γίνουν οι μικροί μας ήρωες».

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα μας» είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα 121 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, αποτελώντας μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων σε όλη την περίοδο της πανδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να μεταφέρει και την ανησυχία των συναδέλφων του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που όπως τόνισε «συνεδριάζουν συνεχώς και εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments