Διεθνή

Έκρηξη στο Λίβανο: Η μισή Βηρυτός έχει καταστραφεί – 300.000 άστεγοι

Έκρηξη στο Λίβανο: Η μισή Βηρυτός έχει καταστραφεί – 300.000 άστεγοι
Έκρηξη στο Λίβανο Πρωτοφανής καταστροφή της πόλης. Βίντεο από ψηλά δίνει την εικόνα της τραγικής κατάστασης. 300.000 μένουν άστεγοι, ενώ το 50% της πόλης έχει διαλυθεί.

Συνεχίζεται ακόμα η προσπάθεια να ανασυρθούν ζωντανοί από τα συντρίμια και να νοσηλευτούν οι τραυματίες. Οι σκηνές χάους συνεχίζονται στη Βηρυτό με τον κρατικό μηχανισμό να δηλώνει αδυναμία να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν.

Την ώρα που δίνεται ακόμα η μάχη για να σωθούν ζωές, οι υλικές ζημιές είναι και αυτές τεράστιες. Η Βηρυτός δεν είναι πια η πόλη που ήταν καθώς η μισή σχεδόν έχει ισοπεδωθεί. Το παρακάτω βίντεο του Guardian που δείχνει από ψηλά την εικόνα μετά την έκρηξη, είναι αποκαλυπτικό του μεγέθους της καταστροφής.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, πάνω από 100 νεκροί και πάνω από 4.000 τραυματίες.

Σωστικά αναζητούν επιζώντες και ξεθάβουν πτώματα σε μια θάλασσα από συντρίμμια , με τις αρχές, να προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Δηλώσεις αξιωματούχων

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο και το χάος που συνεχίζει να επικρατεί προκειμένου να εντοπίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα χαλάσματα.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν ξέρω τι να πω», δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Τζαμάλ Ιτανί, ενώ επιθεωρούσε τις καταστροφές την Τετάρτη, εκτιμώντας ότι το κόστος τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι καταστροφή για τη Βηρυτό και για ολόκληρο τον Λίβανο».

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους. Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών», δήλωσε υπουργός Υγείας Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο Reuters.

Την ασύλληπτη καταστροφή προκάλεσε η έκρηξη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ έσπευσε να επισημάνει ότι το φονικό υλικό -σημειώνεται το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα αλλά αποτελεί βασικό υλικό και για την παρασκευή βόμβας- παρέμενε αποθηκευμένο στην αποθήκη επί έξι ολόκληρα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments