Πως Να

Πώς να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα

Πώς να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα
Σωστή αποθήκευση τροφίμων: Ό,τι τρώμε, μπορεί να αποθηκευτεί και να συντηρηθεί με τρεις τρόπους: στο ψυγείο, στον καταψύκτη και στο ντουλάπι.

Η αγορά τροφίμων από το σούπερ μάρκετ και τις αγορές, όπως τη λαϊκή, αποτελεί εβδομαδιαία- το λιγότερο- συνήθεια. Και ό,τι αγοράζουμε, μπορεί να μπει είτε στο ψυγείο μας είτε στον καταψύκτη μας είτε σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας.

Ωστόσο, πολύ συχνά η αποθήκευση δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να χαλούν και να τα πετάμε, κίνηση που αποτελεί και σπατάλη ενέργειας από το περιβάλλον και σπατάλη χρημάτων. Εξάλλου, ο κακός χειρισμός των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις. Για αυτό ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για την προστασία της υγείας από τον ΕΦΕΤ.

Στο ψυγείο

Αρχικά, ποτέ δεν αποθηκεύουμε ζεστά φαγητά στο ψυγείο και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πάντα καλυμμένα εντός στεγανών συσκευασιών, πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την παρασκευή τους. Επίσης, ας μην υπερφορτώνουμε το ψυγείο.

Τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως τυρί, γιαούρτι, μαγειρεμένο κρέας στα ανώτερα ράφια του ψυγείου, αφού αποθηκευτούν μέσα σε ξεχωριστά κλειστά σκεύη εάν δεν είναι συσκευασμένα. Από την άλλη, τρόφιμα όπως, ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστούς κλειστούς περιέκτες, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να μην στάζουν επάνω σε άλλα τρόφιμα. Επίσης, τα βάζουμε στα μεσαία ράφια του ψυγείου ενώ τα λαχανικά τα τοποθετούμε στα χαμηλότερα.

Στην κατάψυξη

Η θερμοκρασία της κατάψυξης θα πρέπει να είναι χαμηλή. Μια προτεινόμενη είναι μεταξύ -16°C και -18°C βαθμών Κελσίου. Στην κατάψυξη μπορείτε να αποθηκεύσετε λαχανικά, κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και μαγειρεμένα τρόφιμα!

Σε γενικές γραμμές ισχύει ό,τι και για τη συντήρηση στο ψυγείο αλλά βασικός κανόνας είναι πως τα κατεψυγμένα τρόφιμα απαγορεύεται μετά την απόψυξή τους να καταψυχθούν εκ νέου. Για παράδειγμα, αν θέλετε να τα διατηρήσετε το μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη, βάλτε το σε αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε το για δύο με τέσσερις μήνες.

Στο ντουλάπι

Το ντουλάπι είναι ένας βασικός χώρος φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων. Όσπρια, άλευρα, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, αποξηραμένες τροφές, και άπειρα συσκευασμένα προϊόντα διατηρούνται στα ντουλάπια για αρκετούς μήνες.

Παρότι θεωρείται ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης, υπάρχουν κανόνες φύλαξης όχι μόνο για τη σωστή υγιεινή αλλά και για τον μεγαλύτερο τρόπο παράτασης ζωής των αποθηκευμένων τροφίμων. Για αυτό φροντίζουμε πάντα τα ντουλάπια σας να είναι καθαρά, χωρίς υγρασίες ώστε να δημιουργείται ένα ξηρό, δροσερό και χωρίς οσμές περιβάλλον ενώ πάντα αποθηκεύουμε τα τρόφιμα χωρισμένα σε ομάδες.

Για να δείτε ολόκληρο τον οδηγό του ΕΦΕΤ, πατήστε εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments