Διεθνή

Βηρυτός έκρηξη: Συνελήφθησαν 16 υπάλληλοι του λιμανιού για την έκρηξη

Βηρυτός έκρηξη: Συνελήφθησαν 16 υπάλληλοι του λιμανιού για την έκρηξη
Βηρυτός έκρηξη: Μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό, η κυβέρνηση του Λιβάνου διέταξε τον κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχων του λιμανιού που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση, φύλαξη και επιθεώρηση των εκρηκτικών από το 2014.

Συνολικά 16 υπάλληλοι του λιμανιού της Βηρυτού, στον Λίβανο συνελήφθησαν για την υπόθεση της φονικής έκρηξης, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του στρατιωτικού δικαστηρίου, ο δικαστής Φάντι Ακίκι.

«Το γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα ολοκληρώνει την αρχική φάση της έρευνας για τη θανατηφόρα έκρηξη που συνέβη στο υπόστεγο 12 στο λιμάνι της Βηρυτού. Περισσότερα από 18 άτομα από το διοικητικό συμβούλιο της λιμενικής διοίκησης και της τελωνειακής διοίκησης, εκείνοι που πραγματοποίησαν επισκευές στο υπόστεγο και είχαν αποθηκευμένα εκρηκτικά εκεί, έχουν ανακριθεί. Ο αριθμός των κρατουμένων μετά την έρευνα είναι 16 άτομα», δήλωσε ο Ακίκι στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό, η κυβέρνηση του Λιβάνου διέταξε τον κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχων του λιμανιού που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση, φύλαξη και επιθεώρηση των εκρηκτικών από το 2014. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, δήλωσε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, ένα εξαιρετικά εκρηκτικό χημικό υλικό, βρίσκονταν σε αποθήκη του λιμανιού χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ο ίδιος διαμήνυσε πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και ζήτησε έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής έκρηξης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τις επόμενες πέντε ημέρες.

Παγώνουν οι λογαριασμοί πρώην και νυν αξιωματούχων του λιμανιού

Η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε σήμερα να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων. Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζα, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών. Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και εξερράγη την Τρίτη καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments