Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών: Αυτοί είναι οι όροι για τις 12 και τις 24 δόσεις [vid]

Ρύθμιση οφειλών: Αυτοί είναι οι όροι για τις 12 και τις 24 δόσεις [vid]
Ρύθμιση οφειλών: Στο μέτρο εντάσσονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή και εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Κλειδώνουν» οι όροι που αφορούν στη ρύθμιση των οφειλών για τις 12 από 24 δόσεις, στις οποίες θα ενταχθούν φόροι, δόσεις και εισφορές που δεν πληρώθηκαν από τον Μάιο.

Παράλληλα, στο μέτρο εντάσσονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή και εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σημειώνεται πως περίπου 958.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν για να υποβληθούν με την προθεσμία να λήγει στις 28 Αυγούστου μετά και την τελευταία παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι άξιο αναφοράς πως η πρόθεση για την εξόφληση σε 24 δόσεις είναι να επιβληθεί επιτόκιο 2.5%, επιβάρυνση που μπορεί να αποτρέψει κάποιους από το να τις επιλέξουν, αν και οι αποπληρωμή με 12 δόσεις θα είναι πιθανότατα άτοκη. Η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Πρόκειται για νέα ρύθμιση που θα καλύψει τα προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, περίπου ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους και θα αφορά στις οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Ποιους αφορά η ειδική αυτή ρύθμιση;

Πιο συγκεκριμένα, στην ειδική ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

  • Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Υπό ρύθμιση θα είναι όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 την ώρα που η ρύθμιση αφορά και στις υφιστάμενες δόσεις τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Πάντως, όλες οι υποχρεώσεις που συσσωρεύθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού, θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments