Διεθνή

ΗΠΑ κορωνοϊός: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 160.000 – Πέντε εκατομμύρια κρούσματα

ΗΠΑ κορωνοϊός: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 160.000 – Πέντε εκατομμύρια κρούσματα
ΗΠΑ κορωνοϊός: Μέσα σε εννέα ημέρες, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10.000.

Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 160.000, είναι δηλαδή το ένα τέταρτο όσων έχουν καταγραφεί αθροιστικά σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, μετρά 160.003 νεκρούς και 4,91 εκατομμύρια μολύνσεις. Οι θάνατοι αυξάνονται σε 23 Πολιτείες και τα κρούσματα σε 20, με βάση την ανάλυση δεδομένων των δύο τελευταίων εβδομάδων, σε σύγκριση με τα δεδομένα του αμέσως προηγούμενου δεκαπενθημέρου. Μέσα σε εννέα ημέρες, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10.000. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, μολονότι οι μολύνσεις σε αυτές τις Πολιτείες φαίνεται ότι είναι σε καθοδική τροχιά. Η συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, Δρ Ντέμπορα Μπερξ, προειδοποίησε ότι η Βοστόνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και η Ουάσινγκτον μπορεί να παρουσιάσουν συρροές κρουσμάτων καθώς αυξάνεται το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά σε αυτές τις πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς και μαθητές διαφωνούν για το πώς θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τις Πολιτείες να ανοίξουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζοντας ότι ο ιός «θα φύγει, όπως φεύγουν τα πράγματα», όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τις τοπικές αρχές όπου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε επιφυλακή.

Την Πέμπτη, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προέβλεψε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχουν πεθάνει από την Covid-19 έως και 300.000 Αμερικανοί, όμως υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν 70.000 ζωές αν όλοι φορούν σχολαστικά προστατευτική μάσκα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς: Μην πηγαίνετε Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραπέμποντας στις κατευθύνσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο 3, (υψηλό) τo CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Μάλιστα, το CDC καλεί τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

Δεν επιστρέφει στις ΗΠΑ όποιος είναι θετικός

Όσοι πάντως πρόκειται να ταξιδέψουν, καλούνται να ενημερωθούν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην είσοδό τους στη χώρα και τους περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν για όσους φτάνουν στην Ελλάδα, όπως τα υποχρεωτικά τεστ ή η επιβολή καραντίνας.

Το CDC διευκρινίζει επίσης ότι εάν κάποιος βγει θετικός στο τεστ ενδέχεται να μην του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ έως ότου αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια. Επίσης, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει από COVID-19 ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ίσως να κληθεί να μπει σε καραντίνα ή να μην του επιτραπεί να επιστρέψει για διάστημα 14 ημερών από την επαφή του με τον ασθενή.Το CDC ενημερώνει τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής σε τεστ πριν από το ταξίδι τους.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας ήταν ανάμεσα στις χώρες που πήρε τα εύσημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον σταθερά χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχόμενη αύξηση. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο όταν ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments