Ελλάδα

Εύβοια πλημμύρες: Ακόμα ένας νεκρός – Στους τέσσερις θανάτους ο τραγικός απολογισμός

Εύβοια πλημμύρες: Ακόμα ένας νεκρός – Στους τέσσερις θανάτους ο τραγικός απολογισμός
Εύβοια πλημμύρες: Ακόμα ένας θάνατος ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό της καταστροφής. Στους τέσσερις συνολικά οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος 8 μηνών. Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Ακόμα ένας θάνατος στην Εύβοια από τις καταστροφικές πλημμύρες. Πρόκειται για έναν 75 χρονο στο Μπούρτζι, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλης Γουρνής στο Πρώτο Θέμα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους τέσσερις, ανάμεσά τους και ένα βρέφος μόλις 8 ετών. 

«Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους» δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Οι τρεις θάνατοι των δύο ηλικιωμένων και του βρέφους σημειώθηκαν στην περιοχή των Πολιτικών που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Νωρίτερα ρεπορτάζ της ΕΡΤ έκανε λόγο για ακόμα έναν 38 νεκρό, πληροφορία που ωστόσο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι το ελικόπτερο Super Puma πραγματοποίησε κάτω από δύσκολες συνθήκες οκτώ απεγκλωβισμούς κατοίκων που είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Πως προκλήθηκε η καταστροφή

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Αδιάβατοι δρόμοι στο Μπούρτζι Βασιλικού – Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί

Στα νότια της Χαλκίδας οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών. Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

Αποκλεισμένα χωριά, εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Σύμφωνα με εικόνες από το Star Κεντρικής Ελλάδας, μόλις έπεσαν λίγο τα νερά, οι διασώστες άρχισαν να επιχειρούν και η κάμερα κατέγραψε σκαπτικά μηχανήματα να μεταφέρουν ανθρώπους, μεταξύ τους και μωρά. Στο χωριό Πουρνού, στον δήμο Διρφύων, ο πρόεδρος ενημέρωσε πως είναι αποκλεισμένοι και ότι δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν εγκλωβιστεί. Όπως είπε, μία γυναίκα χρειάζεται άμεσα οξυγόνο και δυο νεφροπαθείς μέχρι αύριο το πρωί θα πρέπει να μετακινηθούν για αιμοκάθαρση. Ζητά χωματουργικά μηχανήματα για να ανοιχτούν οι δρόμοι.

Στην Εύβοια ο Χαρδαλιάς – Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός

Από ώρα σε ώρα στην περιοχή θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αναλάβει τον συντονισμό. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Πολιτική Προστασία, οι αρμόδιοι βρίσκονταν σε επιφυλακή όλο το βράδυ, με συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Οι οδηγίες της ΓΓΠΠ

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments