Οικονομία

Μέχρι και τον Φεβρουάριο η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι και τον Φεβρουάριο η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ
Δίνεται η δυνατότητα μέσω μηνιαίων δόσεων

Τη δυνατότητα σε εκατομμύρια φορολογουμένους παρέχει η κυβέρνηση μέσω νομοθετικών διατάξεων να εξοφλήσουν σε μηνιαίες δόσεις που θα εκτείνονται μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 τους φόρους των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλωσεων και τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, οι οφειλές φόρων και τελών που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία εκδίδονται φέτος με την οριστική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019 θα μπορούν να εξοφληθούν από τους υπόχρεους φορολογουμένους σε 8 μηνιαίες δόσεις, οι δυο πρώτες εκ των οποίων λήγουν στο τέλος Αυγούστου 2020 και η όγδοη στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Οι οφειλές που αναγράφονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και μπορούν να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί σε 3 διμηνιαίες είναι συγκεκριμένα:

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές φόρου 22%- 45% σε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυτοτελώς με συντελεστές 15%-45% σε εισοδήματα από ακίνητα.
  • η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% εως 10% στο συνολικό- δηλούμενο ή τεκμαρτό- εισόδημα του 2019 εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12000 ευρώ.
  • το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 400-650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1928 κ.εκ. σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.

Οι οφειλές των εταιριών και των λοιπών νομικών προσώπων από το φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος είναι δυνατό να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί σε 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Οι 2 πρώτες δόσεις μπορούν να εξοφληθούν εως το τέλος Αυγούστου 2020 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021. Σημειώνεται ότι στα καθαρά κέρδη (εισοδήματα) της χρήσης του έτους 2019 τα οποία δηλώνουν φέτος οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα οφείλουν μαζί με τον φόρο εισοδήματος να καταβάλουν και τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 800-1000 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ο Ενίαιος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2020, ο οποίος θα επιβαρύνει περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες  ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και πάνω από 50000 νομικά πρόσωπα, θα είναι δυνατό να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος- φυσικό πρόσωπο εξοφλεί εφάπαξ, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020, το σύνολο της οφειλής που περιλαμβάνεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος παρέχεται σ’αυτόν έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής. Για όσους φορολογουμένους είχαν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και είχαν ήδη πληρώσει εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστικών πριν νομοθετηθεί η εν λόγω διάταξη, η έκπτωση 2% θα χορηγείται εκ των υστέρων με αφαίρεση του ποσού στο οποίο αναλογεί η έκπτωση αυτή από κάποια άλλη μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments