Πολιτική

Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Στηρίζει την Αθήνα το Ισραήλ – Αυξάνεται η πίεση προς την Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Στηρίζει την Αθήνα το Ισραήλ – Αυξάνεται η πίεση προς την Άγκυρα
Ελληνοτουρκικά Αιγαίο: Την στήριξη του Ισραήλ, όσον αφορά την ένταση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει η Ελλάδα. Στο πλευρό της Αθήνας και η Κομισιόν. Συνάντηση Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.

Με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Ισραήλ εκφράζει την στήριξή της προς την Ελλάδα. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται χαρακτηριστικά και τονίζεται πως: «Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Την ανακοίνωση δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Χθες, Τρίτη 11 Αυγούστου, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο. Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις». «Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε.

Επικοινωνία Άνγκελα Μέρκελ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Την ίδια ώρα, για επικοινωνία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εντός της εβδομάδας, κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα “SABAH”.  Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα αναφέρει πως μετά “το κάλεσμά του για σύνοδο στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Τούρκου προέδρου με την καγκελάριο της Γερμανίας, θα τεθεί επί τάπητος η πρόσκληση για εξεύρεση φόρμουλας που να ικανοποιεί τους πάντες, αλλά και “η στάση της Ελλάδας“.

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Μάικ Πομπέο στη Βιέννη την Παρασκευή:

Παράλληλα, σε κινήσεις ματ προχωρά η ελληνική πλευρά, καθώς την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον Αμερικανό όμολογό του, Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Ήδη ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έχει εκφράσει στον κ. Δένδια την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της Ελλάδας με την Τουρκία. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία» έχει πει ο κ. Πάιατ.

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη νύχτα το Αιγαίο «μύριζε» μπαρούτι καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πλοία Ataman και Cengiz Han, που το συνοδεύουν, παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, παρότι και τα τρία σκάφη εδώ και ώρες φαίνεται να έχουν αλλάξει πορεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Oruc Reis διαπιστώθηκε μετά τις 20:30 να κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο, για την ώρα, προς τα που κατευθύνεται. Πάντως, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δείχνει να κινείται εντός των συντεταγμένων που είχαν καθοριστεί στην παράνομη τουρκική Navtex.

Παρακάτω φαίνεται το τελευταίο στίγμα του Oruc Reis στις 22:51 ώρα Ελλάδος:

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας:

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Αυγούστου συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού, Νίκου . Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός , σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των  προκλήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments