Ελλάδα

Oruc Reis: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Παρακολουθείται στενά από το Ναυτικό

Oruc Reis: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Παρακολουθείται στενά από το Ναυτικό
Oruc Reis: Η περιπλάνηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και του στολίσκου που το συνοδεύει παρακολουθείται συνεχώς από ελληνικά πολεμικά πλοία.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει να πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, με τον ελληνικό Στόλο να παρακολουθεί κάθε του κίνηση. Η περιπλάνηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και του στολίσκου που το συνοδεύει παρακολουθείται συνεχώς από ελληνικά πολεμικά πλοία.

Ύστερα από την προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, (σ.σ είπε πως όποιος πειράξει ή προσπαθήσει να προσεγγίσει το Oruc Reis θα δεχθεί την οργή της Τουρκίας) έχουν δοθεί οδηγίες στο Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε τα πληρώματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε περίπτωση προβοκάτσιας. Την ίδια ώρα έντονη είναι η τουρκική δραστηριότητα από αέρος.

Και αυτό διότι οι Τούρκοι σήκωσαν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αναζητούσαν τις θέσεις του ελληνικού στόλου. Έτσι από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν, ψάχνοντας τον ελληνικό στόλο. Παράλληλα, σηκώθηκαν ελικόπτερα από τις φρεγάτες τους αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ψάχνοντας τα δύο ελληνικά υποβρύχια, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στην περιοχή όπου έχει εκδοθεί η Navtex.

Δείτε τον χάρτη

Νέα τουρκική NAVTEX εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας

Και ενώ το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία, αγνοώντας τις πιέσεις και τις αντιδράσεις για τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδει και νέα Navtex για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η νέα τουρκική Navtex αποτελεί ανανέωση της υπάρχουσας ναυτικής οδηγίας για γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz με την οποία παρατείνει την παρουσία του στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Yavuz και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, σημειώνει, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η Τουρκία έτσι δείχνει τις διαθέσεις της παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που υπάρχουν για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments