Ελλάδα

Εκπαιδευτικοί για άνοιγμα σχολείων: Αντιδράσεις για συνωστισμό στις τάξεις και έλλειψη προσωπικού

Εκπαιδευτικοί για άνοιγμα σχολείων: Αντιδράσεις για συνωστισμό στις τάξεις και έλλειψη προσωπικού
Εκπαιδευτικοί για άνοιγμα σχολείων: Ενστάσεις από δάσκαλους και καθηγητές για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβρη. Εκφράζουν την ανησυχία τους για τον συνωστισμό μέσα στις τάξεις, που μπορεί να έχουν μέχρι 28 παιδιά, και την έλλειψη προσωπικού.

Αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη, καθώς όπως καταγγέλλουν τα σχολεία είναι εντελώς απροετοίμαστα για κάτι τέτοιο. Αναρωτιούνται για το πως θα τηρούνται τα μέτρα με 28 άτομα στην τάξη, ενώ αναφέρουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Δάσκαλοι και καθηγητές θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να λέει ότι τα «σχολεία θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση» και να απαιτεί τον συγχρωτισμό 25-28 παιδιών μέσα σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ένα παράθυρο, σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός «χτυπά» κόκκινο.

Οι εκπαιδευτικοί θέτουν πλήθος προβλημάτων, που θα δημιουργηθούν φέτος με το άνοιγμα των σχολείων και για το λόγο αυτό αύριο έχουν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, προκειμένου από τη μια να ενημερωθούν επίσημα από την Νίκη Κεραμέως και από την άλλη να εκθέσουν στην πολιτική ηγεσία όλους τους προβληματισμούς τους .

Συνεδρίαση της ΟΛΜΕ για να εκτιμήσει την κατάσταση

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ , την Παρασκευή (21/8) θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α. Η εκπαιδευτική κοινότητα κατηγορεί τόσο την υπουργό Παιδείας όσο και την επιτροπή των επιστημόνων οτι βιάστηκαν πολύ να πάρουν αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να χρειαστεί σύντομα ν΄αναιρέσουν. Δάσκαλοι και καθηγητές υπογραμμίζουν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών μέσα σε μια τάξη ολίγων τετραγωνικών.

Αύξηση των μαθητών ανά τάξη καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

«Πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είχαμε μαθήματα εκ περιτροπής με 7 -9 παιδιά σε κάθε τάξη και τώρα ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να βάλουμε μέσα στις αίθουσες ακόμη και 28 παιδιά. Αυτό είναι παράλογο», τονίζει στο ethnos.gr ,ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος και συμπληρώνει:

«Για μας πρόβλημα αποτελεί ακόμη και το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες και συνεπώς οι γονείς πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και με αυτό. Στο Γυμνάσιο και στο λύκειο σε κάθε αίθουσα είναι συνήθως 27-28 μαθητές, κατάσταση η οποία είναι σε κάθε περίπτωση ασφυκτική».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας, αύξησε φέτος το όριο παιδιών ανά τάξη στο Δημοτικό από 22 σε 25. Επίσης ενώ βρισκόμαστε σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για να αυξηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, ώστε ακόμα και τα παιδιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία να μη χάνουν τα μαθήματά τους, ενώ ακόμη οι καθαρίστριες δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό , αφού για παράδειγμα ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν τα πάντα όπως οι κουρτίνες, οι πόρτες ακόμη και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει ακόμα όλες τις αποφάσεις

Πάντως το υπουργείο Παιδείας ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις, που έκανε για το άνοιγμα των σχολείων, έχει στο συρτάρι και την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και βέβαια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία όπως λένε παράγοντες του υπουργείου «τώρα διευρύνεται και αναβαθμίζεται αυτή η μέθοδος διδασκαλίας, ώστε αν επιλεγεί το εκ περιτροπής λειτουργία να μπορέσει να ενισχυθεί η διδασκαλία των μαθητών», σύμφωνα με το etnos.gr.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων δεν έχουν οριστικοποιηθεί , όπως για παράδειγμα, εάν η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές ή μόνο για αυτούς των γυμνασίων και λυκείων. Πως ακριβώς θα γίνονται τα διαλείμματα και πως οι εκπαιδευτικοί θα επιβλέπουν τόσο πολλά παιδιά στο προαύλιο ή τι θα γίνει με τα κυλικεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments