Πολιτική

Ερντογάν: «Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών»

Ερντογάν: «Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών»
Ερντογάν: Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος που θυμήθηκε τη Συνθήκη των Σεβρών.

Σε νέες δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί αναφέρεται στις εξελίξεις στην περιοχή που φαίνεται να τον ενδιαφέρει όσο καμιά άλλη. Σήμερα Τετάρτη, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη της Άγκυρας, θυμήθηκε τη Συνθήκη των Σεβρών και χαρακτηριστικά είπε «δεν θα σκύψουμε το κεφάλι» σε άλλη παρόμοια Συνθήκη.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε αρχικά ότι «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ωστόσο, στη συνέχεια, άλλαξε ξανά τον τόνο του, αναφέροντας πως «ο αγώνας που δίνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, δεν είναι μόνο αγώνας δικαιώματος αλλά και αγώνας του μέλλοντος. Όσο δίνουμε σημαντικούς αγώνες για να προστατέψουμε την πατρίδα μας είναι το ίδιο σημαντικό να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την Γαλάζια Πατρίδα. Όπως πριν 100 χρόνια σκίσαμε και πετάξαμε τη Συνθήκη των Σεβρών έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Έρχονται ανακοινώσεις την Παρασκευή

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό πως χάσαμε από το χέρι μας τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση για να πετάξει κάποιος μια πέτρα». Τέλος, προανήγγειλε μια «έκπληξη» που ελπίζει πως θα μπορέσει να ανακοινώσει την Παρασκευή, η οποία «θα ανοίξει μια νέα εποχή για όλο το τουρκικό έθνος».

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη Λευκορωσία που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Εκεί έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές κινήσεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Τι δήλωσε η Μέρκελ για την Ανατολική Μεσόγειο

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments